16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Estereotips disfressats

En triar una disfressa hem de tenir en compte els elements culturals que estem representant

Halloween ja és aquí! En aquesta festa, les disfresses tenen un gran protagonisme: ens disfressem per passar-ho bé i pretendre ser algú que no som durant una estona… No obstant això, moltes disfresses representen elements culturals que no estan lliures de polèmica.

Algunes disfresses poden resultar racistes o ser un exemple d’apropiació cultural: quan ens apropiem o utilitzem elements d’altres cultures sense conèixer-les realment, de manera poc respectuosa.

Un exemple de disfresses que s’apropien culturalment de la identitat i els símbols d’altres cultures és la clàssica disfressa de mariatxi per a nens o el d’índia per a nenes.

Lluny d’aportar valor a les cultures, aquestes vestimentes només aprofundeixen en l’estereotip i es queden en la superfície de tot el que representa la música tradicional mexicana o la cultura dels nadius americans.

Disfresses racistes?

El racisme és l’actitud o el comportament pel qual una persona sent que la seva raça és superior a la resta. És una ideologia que empeny algunes persones a sentir-se superiors o millors que unes altres d’altres races.

Les idees racistes fan que algunes persones en discriminin o fins i tot n’explotin unes altres que consideren inferiors, com va passar fa segles durant els processos de colonització a l’Àfrica, Amèrica o l’Àsia.

Quan triem la nostra disfressa per Halloween, sense adonar-nos-en, podem caure en el parany de triar una disfressa racista o apropiar-nos culturalment d’altres cultures.

Una disfressa racista seria aquell que utilitza altres races, les ridiculitza o mostra un sentiment de superioritat cap a elles.

Aquesta ha estat una de les disfresses més controvertides d’aquest any als Estats Units, on Halloween és una de les festes més populars. Ha provocat moltes crítiques perquè fa broma de les estrictes polítiques d’immigració de Donald Trump i la creació d’un mur entre Mèxic i els Estats Units per evitar l’entrada de mexicans al país.

Aquesta disfressa afecta els immigrants que pateixen el racisme cada dia. Per a aquestes persones, el Mur (The Wall) no és motiu per riure, sinó la representació del rebuig i la violència que pateixen cada dia.

Per què l’apropiació d’altres cultures és un problema?

El problema és que aquest tipus d’actituds mantenen una dinàmica de poder: una cultura dominant (o que en el passat en va dominar d’altres) s’apropia de la cultura amb menys poder, la que pateix discriminació i racisme.

Com a conseqüència, es creen estereotips sobre aquesta cultura: només se’n ressalten algunes característiques i ens oblidem de presentar la varietat cultural dels individus que hi pertanyen i les seves qualitats com a persones.

Per evitar caure en el parany, podem interessar-nos per altres cultures, parlar amb gent i informar-nos per saber-ne més coses. Hem de fer autocrítica i corregir comportaments per evitar repetir els mateixos errors en el futur.

La campanya ‘We are a culture, not a costume’ (Som una cultura, no una disfressa) denuncia l’apropiació cultural d’algunes disfresses. (STARS)

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -