11 setembre 2024
spot_img
11 setembre 2024

Festa nacional per plantar 100 milions d’arbres

Aquesta iniciativa parteix del govern de Kenya, que vol reforestar el país en els propers deu anys com a part de la lluita contra el canvi climàtic

El passat 13 de novembre tots els habitants de Kenya van tenir un dia festiu . L'objectiu de la festa no era descansar, sinó fer una missió molt especial: plantar 100 milions d'arbres . Es tracta d'una iniciativa del govern del país africà que forma part del seu programa mediambiental .

L'objectiu és la reforestació de 15.000 milions d'arbres a tot el país al llarg dels propers deu anys . Reforestar exerceix un paper vital en la mitigació dels efectes del canvi climàtic . Per començar amb el projecte, els polítics van animar els ciutadans a plantar almenys dos arbres durant aquesta festa nacional.

El govern va posar a disposició dels kenyans uns 150 milions de plàntules en vivers públics . Les plàntules són plantes que estan en les primeres etapes de desenvolupament, és a dir, plantes joves que sorgeixen al poc temps de brollar la llavor . A més, va animar els ciutadans a comprar les seves pròpies plantes en negocis privats per recolzar-los .

Després de la jornada, la ministra de medi ambient de Kenya, Soipan Tuya , va publicar a les seves xarxes socials que es va superar la missió de plantar 150 milions d'arbres en un sol dia.

Tot i això, la iniciativa també ha tingut les seves crítiques , especialment després de la decisió del president William Ruto el mes de juliol passat. A l'estiu, Ruto va retirar la prohibició imposada el 2018 sobre la tala de boscos públics i comunitaris de Kenya, una decisió que no va agradar a les associacions ecologistes .

Tala d'arbres a Kenya

El 2018, l' anterior president de Kenya, Uhuru Kenyatta , va prohibir talar arbres en espais públics . L'objectiu de la mesura era frenar la tala il·legal , que estava fent desaparèixer milers d'hectàrees de boscos cada any. En els primers mesos d'aquesta prohibició, el país va anar recuperant a poc a poc la superfície d'arbres .

Al juliol de 2023, cinc anys després de la mesura, l'actual president del país William Ruto va decidir retirar aquesta prohibició . Aquesta decisió va sorprendre molt, perquè el mandatari assegura que una de les prioritats del seu govern és lluitar contra la greu amenaça que suposa el canvi climàtic .

Per què aixecar aquesta prohibició que beneficiava directament la biodiversitat de Kenya? Segons el govern, aquesta decisió era necessària principalment per a les comunitats que depenen del sector de la fusta per viure-hi. A Kenya, milers de persones es dediquen a la indústria fustera , talant arbres i venent la fusta posteriorment .

Associacions ecologistes com Greenpeace no van trigar a reaccionar, assegurant que el govern de Ruto estava prioritzant el benefici econòmic per sobre de les persones i la naturalesa . A mitjan octubre, un tribunal de Kenya va declarar inconstitucional la decisió de retirar la prohibició del 2018.

Enmig de tota aquesta discussió, el govern va proposar un dia festiu per reforestar, cosa que per a molts ha estat una mesura per desviar l'atenció.

Beneficis dels boscos

El canvi climàtic és una de les grans amenaces que enfronta el nostre planeta. Per fer-hi front, hi ha multitud de mesures i alguns països del món han optat per la reforestació . Aquest procés implica la plantació d'arbres en àrees que es van desforestar en el passat i ofereix una sèrie de beneficis per a la problemàtica ambiental.

Un dels impactes més significatius del canvi climàtic és l'augment de les concentracions de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera, cosa que contribueix a l'efecte hivernacle. La reforestació actua com un mecanisme eficaç per contrarestar aquest fenomen, ja que els arbres absorbeixen CO2 durant la fotosíntesi .

D'altra banda, els boscos són ecosistemes molt rics per a la biodiversitat dels territoris, ja que tenen una gran varietat d'espècies tant de plantes com d'animals. A més, els arbres tenen un paper important en la regulació del cicle de l'aigua : per exemple, en alliberar gradualment l'aigua a través de la transpiració, redueixen el risc d'inundacions i sequeres .

Els arbres també purifiquen l'aire en absorbir contaminants i alliberar oxigen . Això fa que millori la qualitat de l'aire que respirem les persones, cosa que té un impacte directe en la salut humana .

Per tot això, la plantació d'arbres tant a zones rurals com urbanes és una mesura que estan posant en pràctica diversos governs. Per exemple, a París, l'objectiu del govern és plantar 170.000 arbres per al 2026 .

Treballar l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -