4 gener 2025
spot_img
4 gener 2025

Fórmules per a un Nadal més sostenible

Comprar només allò que necessitem, embolicar els regals amb paper reciclat o optar per productes de segona mà són algunes accions que contribueixen a reduir l’impacte ambiental d’aquestes festes

Nadal ha arribat oficialment: els carrers s’omplen de llums, estem de vacances i ens retrobem amb la nostra família. Però aquesta època de l’any és recordada principalment pels regals. Per Nadal, la majoria de persones compren regals per als seus familiars i amics i el consum experimenta un increment considerable. 

Segons un estudi realitzat el 2023 per Deloitte, durant aquestes festes cada família espanyola gasta una mitjana de 634 euros. La majoria dels diners es destinen a comprar regals, però també als productes d’alimentació, les activitats d’oci i els viatges

Nadal és una època de l’any en què es fomenta el consumisme, una tendència que ens empeny a comprar més i més, fins i tot aquelles coses que no necessitem. Aquest comportament fa que moltes persones es tornin materialistes i només donin importància als béns materials. Per exemple, valoren positivament el Nadal per si han rebut molts regals. 

Però, a més, el consumisme produeix un altre problema global: posa en perill els recursos naturals disponibles a la Terra. L’impacte del canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat cada cop és més evident i el consum a gran escala és un dels factors que accelera el deteriorament del planeta.

L’impacte del consum a la Terra

L’organització GreenPeace denuncia que l’ésser humà necessitarà tres planetes per abastir el ritme actual de consum, sobretot perquè es preveu que l’any 2050 serem 9.600 milions de persones a la Terra. Quin tipus de comportaments de consum impacten directament al medi ambient?

La gran majoria del que consumim conté plàstic. Per exemple, durant les compres nadalenques és habitual utilitzar bosses fabricades amb aquest material. Tot i que només les utilitzem durant uns minuts per transportar productes d’un lloc a l’altre, la seva degradació triga centenars d’anys. Això no només passa amb les bosses, sinó també amb les ampolles o canyetes de plàstic.

Per Nadal també és molt comú comprar productes de moda. Segons denuncia el Parlament Europeu, la roba, el calçat i els articles tèxtils per a la llar són grans responsables de la contaminació de l’aigua i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Per exemple, per fabricar una samarreta nova es necessiten uns 2.700 litres d’aigua

Un altre dels problemes mediambientals té a veure amb els aparells electrònics. Molts d’aquests productes que es regalen per Nadal tenen una caducitat programada, és a dir, els fabricants configuren aquests aparells perquè deixin de servir després d’un temps determinat. Com a conseqüència, cada any es produeixen aproximadament 50 milions de tones de residus electrònics, segons l’ ONU

Consum sostenible i responsable

Per reduir l’impacte del nostre consum a la Terra, especialment per Nadal, podem fer certes accions que són molt senzilles. Per exemple, podem aprofitar aquestes dates per eliminar l’ús de les bosses de plàstic, que són altament contaminants, i portar bosses reutilitzables en fer les nostres compres nadalenques. 

També podem utilitzar paper reciclat per embolicar els regals, com a paper de diari o paper reutilitzat d’anys anteriors. Fins i tot es pot utilitzar algun mocador o peça de roba per embolicar-los, que poden formar part del regal final. 

A l’hora de comprar regals podem optar per productes de segona mà que estiguin en bon estat. Fabricar objectes nous requereix utilitzar molts materials i tant la fabricació com el transport requerirà l’ús de combustibles fòssils contaminants. També podem regalar béns no materials, com per exemple una entrada a un concert o una visita a un museu.


Però el més important és ser conscients de quines coses necessitem i de quins podem prescindir. De vegades tenim productes a casa que segueixen funcionant i compleixen perfectament la seva funció, sigui una peça de roba o un aparell electrònic. Per això és important evitar comprar per comprar. Si reduïm el nostre consum, generarem menys residus i serem més respectuosos amb el medi ambient.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -