1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

Com funciona l’article 155

Les claus del seu contingut i com s’aplica

L’article 155 de la Constitució Espanyola fa referència a les comunitats autònomes que componen l’estat espanyol. Segons aquest article, quan una comunitat autònoma comet alguna irregularitat, el govern central pot actuar per corregir les seves accions.

En parlar d’“irregularitat”, l’article es refereix a situacions com, per exemple, si el govern autonòmic comet alguna il·legalitat, incompleix la Constitució o, de forma més àmplia, actua en contra de l’interès general.

Com s’aplica?

Per aplicar la norma, el president del govern espanyol ha d’enviar una petició al representant de la comunitat autònoma (també anomenat “requeriment”), convidant-lo al fet que compleixi la llei o actuï en protecció de l’interès general.

Si el govern autonòmic no rectifica, llavors està prevista l’aplicació de l’article 155 en quatre passos.

Pas 1

Primer, el Senat (la cambra alta de les Corts Generals) ha d’aprovar aquesta norma per majoria absoluta (més de la meitat dels vots).

Pas 2

Després, el govern espanyol ha d’enviar al president del Senat les mesures concretes que la comunitat autònoma hauria de complir. La Comissió General de Comunitats Autònomes és l’encarregada de debatre si la proposta és adequada o no.

Pas 3

Posteriorment, el Senat demana al president o presidenta de la comunitat autònoma afectada que presenti les seves al·legacions (és a dir, la seva resposta) a la proposta presentada pel govern espanyol.

Pas 4

La proposta final es vota al Ple, un dels òrgans del Congrés (la cambra baixa de les Corts Generals).

L’article 155 no s’ha aplicat mai al llarg de la història de la Constitució espanyola. Per això és difícil dir com es durà a la pràctica i quines conseqüències tindrà.

Compliment forçós no vol dir violència

Encara que l’article 155 estipula que el govern “podrà adoptar les mesures necessàries per obligar el compliment forçós d’aquestes obligacions”, els experts en la matèria no inclouen l’ús de la força o violència com una de les mesures que es podrien utilitzar.

Mesures similars a nivell internacional

A Alemanya existeix la Llei Fonamental de Bonn, una mesura similar a l’article 155 que comparteix el mateix objectiu: atorgar al govern central a Berlín la capacitat de controlar els estats que componen Alemanya per assegurar-se que actuen amb legalitat i protegeixen l’interès general.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -