Les agències espacials i empreses privades debaten quina ha de ser la nova llar dels astronautes a l’espai després de la ISS
L’Estació Espacial Internacional (ISS) ha servit durant 20 anys com a centre d’investigació en microgravetat. La principal tasca dels astronautes és dur a terme experiments encarregats per entitats públiques i privades.
Però tard o d’hora, la ISS quedarà obsoleta. El tancament de l’estació està programat per al 2024, encara que la data no és definitiva i podria tornar a retardar-se si així ho decideixen els països participants, com ja ha passat en dues ocasions.
Les agències espacials han començat a pensar en diferents possibilitats per quan arribi el moment d’abandonar la ISS, però de moment no es posen d’acord en quin ha de ser el futur de la humanitat a l’espai.
#IIS (international Space Station pass this morning 07.13 across western #Scotland just before sunrise. Half waning moon + Jupiter and Mars in close proximity too. Image is a stack of 28×10 sec exposures. @virtualastro #astrophotography @space_station pic.twitter.com/m5iDoy1ZU5
— Alan G Forsyth Photography (@agforsythphotos) January 8, 2018
‘Moon village’: la primera colònia a la Lluna
L’Agència Espacial Europea (ESA) ha posat sobre la taula una proposta totalment diferent a la ISS: una colònia a la Lluna.
Segons l’ESA, la Lluna és el següent pas més lògic per als humans en el camí de l’exploració espacial, un punt mitjà entre la Terra i Mart.
Aquest village permetria tenir una primera experiència en la construcció i el manteniment d’un assentament humà a l’espai, abans de traslladar-lo a llocs més llunyans.
El projecte estaria obert a astronautes de tots els països i no serviria tan sols com a centre d’investigació, sinó que també podria ser la base per a altres activitats, com l’explotació de recursos naturals o el turisme.
A més a més, des d’un punt de vista científic, tenir una base a la Lluna és molt interessant ja que permet estudiar l’espai sense les interferències de la Terra.
‘Gateway’: una ISS orbitant la Lluna
Per la seva banda, la NASA aposta per una nova estació espacial, però que orbiti la Lluna en comptes de la Terra: el projecte Lunar Orbital Platform-Gateway.
Els trajectes fins a l’estació es farien a bord del coet Orion, desenvolupat en col·laboració amb l’ESA.
From science fiction to reality, @NASA is building a spaceship that will orbit the Moon and host human explorers to prepare them for deep space travel. The Gateway will be the key to a new era of lunar exploration. https://t.co/iXVtyOAuxE pic.twitter.com/LJ4sLoyWro
— NASA Moon (@NASAMoon) November 14, 2018
Aquesta estació combinaria activitats científiques i comercials al voltant de la Lluna. Les agències o companyies interessades s’encarregarien de proporcionar tots els recursos necessaris per a les seves missions.
From science fiction to reality, @NASA is building a spaceship that will orbit the Moon and host human explorers to prepare them for deep space travel. The Gateway will be the key to a new era of lunar exploration. https://t.co/iXVtyOAuxE pic.twitter.com/LJ4sLoyWro
— NASA Moon (@NASAMoon) November 14, 2018
En l’actualitat, cinc grans empreses aeroespacials estan treballant en propostes de mòduls habitables per posar-los a prova els propers anys. Segons la NASA, Gateway estaria a punt per acollir els primers astronautes en només 10 anys.
Una estació amb finalitats comercials
Camps com la medicina o la biotecnologia utilitzen condicions d’ingravitació per a la investigació, per això la demanda d’experiments en microgravetat va en augment.
En el futur, altres sectors tecnològics podrien interessar-se per aquest tipus d’experiments, per provar aparells com a sistemes de purificació d’aigua i aire o nous materials.
https://www.instagram.com/p/BnmM6KjlPoq/?utm_source=ig_embed
Per això algunes empreses proposen que, quan les agències espacials públiques deixin d’utilitzar la ISS, l’estació pugui passar a mans d’aquests grups d’investigació i empreses privades.
Una altra opció seria construir una nova estació adaptada a les seves necessitats, en paral·lel als projectes de la NASA, l’ESA i les altres agències espacials.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English