4 maig 2024
spot_img
4 maig 2024

Grècia aprova el matrimoni igualitari

El país hel·lè es converteix en el número 20 d'Europa i el primer cristià ortodox a permetre el matrimoni entre parelles del mateix sexe

El Parlament Grècia aprovat el matrimoni igualitari i es converteix així en el primer país cristià ortodox a legalitzar les unions entre persones del mateix sexe. Centenars de persones s'han concentrat als carrers d'Atenes per celebrar el que consideren una victòria del col·lectiu LGTBI.

La mesura arriba després de dècades de lluita del col·lectiu en un país socialment conservador. L'Església ortodoxa exerceix un paper significatiu en la societat i la cultura grega. Tant és així que la seva influència ha contribuït a mantenir actituds conservadores durant anys, incloses les referents al matrimoni igualitari.

L'Església ha mostrat la seva oposició a la mesura impulsada pel govern conservador de Kyriakos Mitsotakis. Tot i així, la llei ha tirat endavant amb 176 vots a favor, 76 en contra i dues abstencions. A partir d'ara les parelles de gais i lesbianes tindrem els mateixos drets que els matrimonis heterosexuals. Per exemple, podran adoptar un menor junts.

Les parelles homosexuals a Grècia tenen dret a contraure unions civils (que no matrimoni) des del 2015 gràcies a una llei que va ser presentada pel llavors primer ministre, Alexis Tsipras. Aquesta unió no permet l'adopció, i els atorgava drets, beneficis i proteccions que ofereix l'Estat als matrimonis.

Amb la nova llei, Grecia es converteix en el país número 20 d'Europa a aprovar el matrimoni igualitari. El primer que ho va legalitzar va ser Països Baixos, que va aprovar la llei a 2001. Altres Països pioners van ser Bèlgica, que ho va aprovar el 2003, i Espanya, que ho va fer el 2005.

La influència de l'Església ortodoxa

L'Església ortodoxa és, juntament amb l'Església catòlica i les variacions protestants, una de les branques principals del cristianisme. Aquesta Religió monoteista sé basada en els ensenyaments de Jesucrist i és la més gran del món: té al voltant de 2 mil milions de seguidors.

L'Església ortodoxa es va originar fa més de 2000 anys i es diu"ortodoxa" perquè segueix els ensenyaments i tradicions més antiga del cristianisme. Alhora, està constituïda per diverses Esglésies autocèfales, és a dir, que tenen autonomia en els seus assumptes interns i estan dirigides per un arquebisbe o patriarca.

Una és l'Església ortodoxa grega, que ha exercint un paper fonamental a Grècia durant segles, conformant la identitat nacional grega i preservant la tradició. A dia d'avui se segueix considerant la religió oficial de la regió.

El mateix passa en altres països com Rússia, Romania, Sèrbia i Bulgària, on l'Església ortodoxa també té una gran influència a la vida dels ciutadans. Aquesta sovint adopta postures conservadores assumptes socials i ètics, inclosos temes com el matrimoni, l'avortament i la moral sexual.
A causa del seu poder en aquests països, l'Església ortodoxa pot no només influir en l'opinió pública, sinó també modelar l'agenda política i exercir pressió sobre els líders governamentales perquè adoptin polítiques que reflecteixin les postures conservadores.

LGTBIQ+ al món

El Matrimoni igualitari es refereix al dret de les parelles del mateix sexe a contraure matrimoni legalment ia rebre els mateixos drets i beneficis que les parelles heterosexuals. Aquesta ha estat una lluita del col·lectiu LGTBIQ+ des de fa dècades.

Al llarg dels anys, hi ha hagut avenços significatius en la seva legalització a diferents parts del món. Països com Canada, Sud-àfrica, Argentina, España, Islandia, Taiwan Estats Units i Portugal, entre molts altres, reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe a nivell nacional.

Aquests avenços representen un pas important cap a la igualtat per a les persones LGBTIQ+ i han estat celebrats com a victòries a la lluita pels drets humans. No obstant això, l'homofòbia i la discriminació contra les persones que pertanyen al col·lectiu encara són una realitat a moltes altres parts.

A centenars de països, la comunitat LGTBIQ+ segueix patint violència física, discriminació laboral, exclusió social i negació de drets bàsics. En alguns llocs, l'homosexualitat és fins i tot criminalitzadora i castigada amb penes severes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -