Més de 70.000 migrants van arribar a Grècia per mar o terra el 2019, amb l’esperança d’iniciar una nova vida en algun país europeu
Els països del sud d’Europa són els que més migrants han rebut històricament, a causa de la seva proximitat amb el continent africà i l’Orient Mitjà. No obstant, els últims anys, l’arribada de migrants s’ha concentrat a Grècia.
Segons dades de l’Alt Comitè de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), més de 74.000 persones van arribar a Grècia el 2019 (i aquests són només els casos registrats). És més del doble que Espanya, el segon país que més migrants rep.
Això es deu també a la proximitat amb Turquia, un país situat a la ruta migratòria de milions de persones que fugen de la guerra a Síria i altres països de l’Orient Mitjà.
Però, com és que els migrants estan retinguts a Grècia sense poder avançar?
Europa, incapaç de donar resposta als refugiats
Entre el 2015 i el 2016, gairebé un milió de refugiats van arribar a Europa. Els països de la Unió Europea (UE) van ser incapaços de posar-se d’acord per crear un pla d’acollida i reubicar tanta gent.
Aquests països van signar un acord i es van comprometre a allotjar 160.000 persones entre el 2015 i el 2017. Però al final tan sols se n’havia atès una tercera part.
Per intentar aturar l’arribada de migrants, el 2016 la UE va arribar a un acord amb Turquia: els països europeus podien traslladar els migrants en situació irregular a territori turc i a canvi Turquia rebia 3.000 milions d’euros per acollir-los. Aquest acord va ser molt criticat perquè suposava una violació dels drets dels refugiats.
D’altra banda, alguns governs europeus van començar a tancar les fronteres. Davant la falta de solucions comunitàries, els països dels Balcans (Hongria, Bulgària, Macedònia, Àustria…) van tancar el pas als migrants. També Itàlia, llavors governada per Matteo Salvini, va endurir les polítiques d’acollida.
Arribar a Grècia és ara l’opció amb més possibilitats d’accedir a Europa. I l’illa de Lesbos, a tan sols 24 quilòmetres de la costa de Turquia, s’ha convertit en la principal via d’accés.
Noves polítiques migratòries a Grècia
En l’actualitat hi ha més de 50.000 migrants a Grècia, dels quals més de 35.000 viuen en camps de refugiats distribuïts en diverses illes del mar Egeu.
L’illa de Lesbos és la que n’acull el nombre més elevat: més de 21.000 persones, segons xifres oficials. En aquesta illa hi ha el camp de Mória, on milers de refugiats esperen aconseguir autorització per establir-se a Europa.
La sol·licitud d’asil és un procés llarg que pot durar mesos o anys i les autoritats gregues, encarregades de tramitar tots els casos, no donen abast.
Hamad y su familia llevan 6 meses atrapados en la isla de #Samos (Grecia). Huyeron de #Siria y ahora viven en "una cárcel rodeada de agua". Su solicitud de asilo ha sido rechazada por segunda vez. ¿Qué será de su futuro? https://t.co/CpLVlQ6GeG
— Médicos Sin Fronteras (@MSF_Espana) March 22, 2018
Grècia va ser un dels països més afectats per la crisi econòmica global. Les retallades econòmiques i el malestar social van donar ales als moviments de dretes i, el juliol del 2019, els conservadors van guanyar les eleccions gregues.
El nou govern acusa la Unió Europea de despreocupar-se de la crisi migratòria i vol endurir les polítiques migratòries per limitar l’arribada de migrants.
D’una banda, es construiran centres d’internament d’estrangers (CIE) a les illes per allotjar les persones que ara viuen als camps. Aquests centres limiten la llibertat de moviment però, a més, el nombre de places als CIE seria inferior al de persones que cap als camps.
D’altra banda, l’objectiu és agilitar els tràmits de les sol·licituds d’asil i augmentar les deportacions a Turquia. Les organitzacions humanitàries ja han denunciat que les noves mesures suposen una vulneració dels drets dels refugiats i demandants d’asil.
ACNUR expresa su preocupación por la propuesta para endurecer los procedimientos de solicitud de asilo en Grecia. Vía @EPinternacional https://t.co/OqnnZBSYoW pic.twitter.com/llYi7G4ZFE
— Comité español de ACNUR (@eACNUR) October 27, 2019
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English