28 maig 2024
spot_img
28 maig 2024

Huracans i canvi climàtic

Les dades no relacionen directament els desastres naturals i el canvi climàtic, però els científics temen els efectes de l’escalfament global

L’increment d’huracans els últims anys ha activat totes les alertes: podria estar relacionat amb el canvi climàtic? Científics i experts de tot el món debaten si és casualitat o si els últims huracans són un efecte més de l’escalfament global.

Alguns oceanògrafs asseguren que el canvi climàtic i l’augment del nombre d’huracans estan relacionats, mentre que d’altres, més prudents, creuen que no hi ha proves suficients per confirmar-ho. 

En el que sí estan d’acord la majoria de científics és que aquestes tempestes són cada vegada més violentes a causa del canvi climàtic, degut a la pujada de la temperatura del mar i de l’aire.

 

Més calor, més aigua

Durant la seva formació, un huracà recull aigua del mar, que és transportada i més tard cau en forma de pluja. Com més calor fa, més aigua s’evapora, i provoca pluges torrencials i inundacions més greus.

Els mesos de juliol d’aquest any i del passat han estat els més calorosos de l’últim segle i mig a l’Atlàntic. Aquests registres coincideixen amb la formació de dos huracans devastadors: el Harvey i l’Irma.

Imatge de l’Huracà Irma des de l’espai. NOAA

La pujada del nivell del mar, un problema afegit

D’altra banda, la pujada del nivell del mar fa més difícil la protecció davant aquestes tempestes. Quan un huracà s’apropa a la costa es produeix el que s’anomena una onada de tempesta.

Es tracta d’una pujada extrema del nivell del mar causada pels forts vents i la baixa pressió atmosfèrica. Per exemple, durant l’huracà Katrina l’any 2005, les onades van superar els 8 metres.

Durant una onada de tempesta el nivell del mar augmenta i inunda la costa. NOAA

Si a més d’això, el nivell del mar segueix pujant degut al canvi climàtic, les ones gegants que acompanyen un huracà seran cada vegada més difícils d’aturar i provocaran inundacions més extenses.

Algunes de les zones més afectades per l’augment del nivell del mar són el Carib i Florida (Estats Units), regions amb episodis freqüents d’huracans.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -