24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

Illes de plàstic

L’acumulació de plàstic als oceans ha creat un vuitè continent fet d’escombraries

En els últims anys han aparegut illes d’escombraries surant en diferents parts de l’oceà Atlàntic, Índic i Pacífic. En aquestes zones, la superfície de l’aigua està coberta d’escombraries, sobretot residus fets de plàstic.

Si les ajuntéssim totes, aquestes illes ocuparien una extensió immensa: 1,4 milions de km² (gairebé tres vegades Espanya).

Les illes de plàstic estan concentrades als girs oceànics, on els corrents marins giren en forma de cercle. La més gran es troba a l’oceà Pacífic, entre Japó i la costa oest d’Estats Units i Canadà.

Petits residus d’allò més perillosos

Les escombraries flotants d’aquestes illes no són grans residus com rodes de cotxe o ampolles de plàstic, sinó residus minúsculs o micropartícules d’escombraries de la grandària d’un gra d’arròs.

Aquests residus són en la seva majoria polietilè i polipropilè, procedents d’objectes comuns com bosses del supermercat, ampolles de plàstic, envasos de menjar…

Com han acabat a l’oceà tots aquests residus? Les dades són alarmants: cada any s’aboquen vuit milions de tones de plàstic al mar. Un estudi de la prestigiosa revista científica Nature ha descobert que al voltant d’un milió de tones procedeix dels rius, especialment al continent asiàtic.

Les illes de plàstic són només la punta de l’iceberg: la majoria d’aquestes escombraries (al voltant del 70%) s’enfonsa en les profunditats i contamina el fons marí.

I tu, què pots fer-hi?

Moltes persones i organitzacions estan treballant per canviar les coses, però hi ha moltes altres coses que tu mism@ pots fer per protegir els oceans.

Per evitar que el plàstic arribi al mar, el primer que hem de fer és reciclar o reutilitzar els envasos, donant-los-hi una segona vida. Encara que el més important és reduir la quantitat de plàstic que consumim: podem substituir-ho per bosses de roba, recipients de vidre, ampolles reutilitzables…

També pots recolzar iniciatives que reutilitzen el plàstic. Diverses marques de roba i accessoris intenten donar-li al plàstic rebutjat una segona vida: per exemple, Ecoalf, les peces de roba del qual estan fabricades amb plàstic i cotó reciclat.

L’ONG Plastic Oceans Fund ha iniciat una campanya per reduir la quantitat de residus plàstics als mars. La iniciativa compta amb el suport del Secretari General de l’ONU, Antonio Gutierres, i tu també pots sumar-te i contribuir!

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -