13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Infografies dels JJOO: El medaller olímpic

Les medalles d’or, plata i bronze dels Jocs Olímpics amaguen curiositats i dades sorprenents

Els Jocs Olímpics són l’esdeveniment esportiu més important del món. El fet que tinguin lloc cada quatre anys i que hi competeixin els millors atletes del planeta fa que aconseguir una medalla olímpica es converteixi en la màxima aspiració d’un esportista en la seva carrera professional.

La torxa olímpica es va tornar a encendre el 1896 amb els primers Jocs Olímpics de l’era moderna. No obstant això, la tradició d’atorgar una medalla d’or al guanyador, una de plata al segon classificat i una de bronze al tercer no es va instaurar fins vuit anys després, a les Olimpíades de Sant Louis (Estats Units) del 1904. Només fins al 1912 les medalles per al primer classificat eren d’or massís: com se sol dir, “no és or tot el que lluu”.

Els requisits del COI sobre el material de les medalles olímpiques (Oriol Vidal)

Fins avui, un total de 134 països i territoris han aconseguit com a mínim una medalla olímpica. Els Estats Units són els grans dominadors del medaller olímpic d’estiu amb 2.520 medalles aconseguides durant aquests 125 anys. El segueixen la ja desapareguda Unió Soviètica, amb qui van competir en diversos àmbits durant diverses dècades, i el Regne Unit. La Xina, que els últims anys ha anat guanyant força, probablement arribarà a les 600 medalles a Tòquio 2020.

 

Els millors atletes de la història

Entre els esportistes amb més medalles olímpiques d’or als Jocs Olímpics d’Estiu destaca el nedador nord-americà Michael Phelps, que entre els Jocs d’Atenes 2004 i els de Rio de Janeiro 2016 va aconseguir el rècord de 28 medalles, 23 de les quals d’or.

La gimnasta soviètica Larisa Latynina, que va dominar els Jocs Olímpics de Melbourne 1956, Roma 1960 i Tòquio 1964, és la segona esportista olímpica més llorejada, amb 18 medalles.

Michael Phelps és el gran dominador del medaller olímpic (Oriol Vidal)

A la classificació apareixen sobretot esportistes que competeixen en natació i atletisme, ja que aquests dos esports són els que més disciplines disputen als Jocs Olímpics. De les 339 medalles d’or que es lliuraran a Tòquio, l’atletisme compta amb 48 i la natació amb 37.

El nombre de medalles d’or que entregarà cada esport a Tòquio (Oriol Vidal)

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -