19 setembre 2024
spot_img
19 setembre 2024

L'”Informe Draghi”, un pla per millorar l’economia de la Unió Europea

L'expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi, proposa en aquest informe una sèrie de recomanacions i inversions per renovar la competitivitat europea

Fa un any, la Comissió Europea, una de les institucions més importants de la Unió Europea, va encarregar a Mario Draghi l'elaboració d'un informe. Aquest havia d'incloure un diagnòstic sobre els problemes que travessa l’economia europea en l'actualitat, així com una sèrie de solucions per fer-los front.

L’elecció de Draghi com a encarregat de fer aquest estudi no va ser arbitrària. L’exprimer ministre italià compta amb una gran experiència en l’àmbit econòmic. Entre 2011 i 2019, va ser president del Banc Central Europeu (BCE) i va tenir un paper crucial en la gestió de la crisi econòmica i del deute sobirà que va afectar Europa després de la crisi financera del 2008.

Ara, després d'un any d'anàlisi i d’estudi exhaustiu, Draghi ha presentat les conclusions en un informe de gairebé 400 pàgines titulat El futur de la competitivitat europea; encara que els mitjans de comunicació s'hi estan referint com l’‘Informe Draghi’.

El text inclou un pla dividit en sis apartats, on s'aborden els principals reptes i necessitats que té Europa per recuperar la seva competitivitat econòmica. A més, incorpora una sèrie de recomanacions i inversions concretes que el bloc comunitari hauria de posar en marxa si vol millorar la situació de la seva economia.

Més indústria per assolir la Xina i els EUA

La principal conclusió a què arriba l'Informe Draghi és que Europa necessita redoblar esforços per aconseguir que la seva indústria creixi i es desenvolupi.  El text assenyala que, des dels anys 90, Europa no ha aprofitat les grans revolucions tecnològiques, com internet o la intel·ligència artificial

Tot i que a les empreses europees i als seus treballadors no els falten bones idees, el problema rau que moltes vegades aquests no aconsegueixen transformar la innovació en productes comercials. Segons l'informe, moltes empreses innovadores de la UE no poden créixer i se'n van del continent.

Per explicar aquest problema, Draghi posa un exemple amb dades reals. En les darreres dècades, no ha sorgit cap empresa a la UE des de zero que estigui valorada en més de 100.000 milions d'euros. A més, un 30% de les startups (empreses noves) valorades en més de 1.000 milions de dòlars se n'han anat d'Europa perquè no troben les condicions adequades per desenvolupar-se.

Això ha fet que els països europeus es quedin per darrere de potències com els EUA o la Xina en matèria d'innovació, ja que les empreses sí que han sabut innovar i treure partit a aquests nous negocis. 

Més inversió i menys burocràcia

Per fer front a aquests problemes de competitivitat, l'Informe Draghi conclou que cal una gran inversió. En concret, assenyala que Europa necessita entre 750.000 i 800.000 milions d'euros addicionals cada any, el que representa entre un 4,4% i un 4,7% del PIB.

El text també proposa que la Unió Europea s'endeuti conjuntament per finançar una transformació econòmica en àrees clau com la digitalització i la descarbonització. Això vol dir que, en lloc que els països hagin de demanar préstecs de manera independent, el deute hauria de ser conjunt per a tot el bloc comunitari.

La digitalització (fer que els processos, les indústries i els serveis siguin més tecnològics i digitals) i la descarbonització (reduir les emissions de diòxid de carboni per lluitar contra el canvi climàtic) són objectius globals de tota la Unió Europea, per això té més sentit treballar junts per aconseguir-ho.

Així mateix, l'informe destaca la necessitat de reduir la burocràcia i fer més eficients les normes de presa de decisions del bloc, cosa que permetrà actuar amb més rapidesa. 

Les conclusions de Draghi han acaparat una gran atenció als mitjans de comunicació i les grans institucions europees, però el seu impacte a llarg termini no és clar. Els països de la Unió Europea ara hauran de posar-se d'acord i col·laborar junts si volen assolir aquests objectius.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -