13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Inversió milionària d’Amazon a Espanya

Amazon Web Services invertirà 15.700 milions d'euros a Aragó per construir nous centres de dades i ampliar els que hi ha

Amazon Web Services (AWS) ha anunciat una inversió de 15.700 milions d'euros a la comunitat d'Aragó en els pròxims deu anys per ampliar els tres centres de dades existents i construir altres centres

Aquesta inversió tindrà un gran impacte en l'ocupació. S'espera que generi 6.800 nous llocs de treball a Aragó i 17.500 a tot Espanya. Aquestes ocupacions beneficiaran diverses indústries, incloent-hi la construcció, el manteniment d'instal·lacions, l'enginyeria i les telecomunicacions.

L'impacte econòmic d'aquesta inversió serà significatiu. S'estima que contribuirà amb 21.600 milions d'euros al Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya fins al 2033. D'aquests, 12.900 milions es generaran a Aragó. D'aquesta manera, la d'Amazon es converteix en la major inversió econòmica d'una empresa realitzada mai a Aragó i la major inversió tecnològica a Espanya i el sud d'Europa.

El president aragonès, Jorge Azcón, destaca que aquesta inversió convertirà Aragó en la principal potència tecnològica d'Espanya. Per la seva banda, el ministre per a la Transformació Digital, José Luis Escrivá, afegeix que aquesta inversió confirma Espanya com un hub digital clau al sud d'Europa.

Els nous centres de dades sumaran 354 hectàrees a les instal·lacions actuals, assolint un total de 400 hectàrees. Les expansions inclouran 62 hectàrees a Osca, 85 hectàrees a Villanueva de Gállego i 191 hectàrees al Burgo de Ebro i Saragossa capital. AWS assegura, a més, que els centres de dades són sostenibles i utilitzen energia 100% renovable.   

A més, AWS continuarà donant suport a la comunitat local amb programes educatius com Think Big Space i altres iniciatives STEAM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) per inspirar els joves a seguir carreres tècniques.

Què és un centre de dades?

Un centre de dades és un lloc físic on s'emmagatzemen i gestionen equips de computació i maquinari relacionat, com servidors, unitats d'emmagatzematge i equips de xarxa. Aquests centres són essencials per emmagatzemar les dades digitals i executar aplicacions i serveis necessaris per a les operacions d' una empresa.

Les empreses necessiten equips de computació per executar aplicacions web, serveis al client, vendes de productes i aplicacions internes com comptabilitat i recursos humans. A mesura que una empresa creix, també augmenta la quantitat i complexitat de les seves operacions informàtiques. En lloc de mantenir equips dispersos en diverses ubicacions, les empreses utilitzen centres de dades per centralitzar i gestionar aquests equips de manera eficient i rendible.

Els centres de dades ofereixen avantatges com fonts d'alimentació de recolzament en cas de talls d'energia, replicació de dades per a recuperació davant desastres, instal·lacions amb control de temperatura per prolongar la vida útil dels equips i mesures de seguretat més fàcils d'implementar.

Els centres de dades van sorgir als anys 40 quan el maquinari de computació era gran i complex. Amb el temps, els avenços tecnològics han reduït la mida i els requisits d' energia de les computadores, mentre que la quantitat de dades i la complexitat dels sistemes han augmentat. Avui dia, amb la computació al núvol, empreses com AWS o Google gestionen i mantenen centres de dades, i ofereixen aquestes infraestructures com a servei a altres organitzacions.

Amazon, un gegant tecnològic

Amazon és una de les empreses més grans i conegudes del món i forma part dels "gegants tecnològics" o GAFAM, per les seves inicials: Google, Apple, Meta (Facebook), Amazon i Microsoft.

Amazon va néixer el 1994 a Seattle, Estats Units. El seu fundador, Jeff Bezos, la va crear originalment com una llibreria en línia.  Amb el temps, Amazon va expandir el seu negoci a altres productes. Avui dia, ven gairebé de tot: des de llibres i productes electrònics fins a roba i aliments. A més, Amazon ofereix serveis de streaming de vídeo i música a través d'Amazon Prime i produeix els lectors Kindle, els altaveus Echo i els Fire TV.

Una de les àrees més importants d'aquesta companyia és Amazon Web Services (AWS). AWS proporciona serveis de computació al núvol a empreses i organitzacions de tot el món. Això inclou emmagatzematge de dades, poder de processament i moltes altres eines tecnològiques. AWS és un líder al mercat del núvol i és una part crucial del negoci d'Amazon.

Amazon també ha innovat en la logística i entrega de productes. Amb la seva xarxa de centres de distribució i els seus sistemes d'entrega, pot enviar productes en temps rècord. A més, Amazon està treballant en noves tecnologies com la intel·ligència artificial i els drons per millorar encara més els seus serveis. 

No obstant això, el model de negoci d'Amazon també genera preocupacions per les condicions laborals precàries dels seus empleats, les pràctiques anticompetitives, l'impacte en petites empreses i en la sostenibilitat ambiental.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -