El president argentí serà investigat per la possible vinculació amb el col·lapse de $LIBRA, la criptomoneda que ha provocat pèrdues milionàries a milers d’inversors
El president d’Argentina, Javier Milei, travessa una de les seves pitjors crisis polítiques des que va assumir la presidència del país el 2023. El mandatari és al punt de mira des del passat divendres 14 de febrer, quan va difondre informació sobre la criptomoneda $LIBRA al seu perfil de X (on té 3,8 milions de seguidors).
Al seu missatge, Milei va promocionar la moneda virtual assegurant que aquesta ajudaria al creixement de l’economia argentina, i va afegir un enllaç directe al projecte perquè tothom qui volgués pogués invertir-hi. Milers de persones van confiar en les paraules del president i van decidir comprar l’actiu digital.
Després del tuit de Milei, la criptomoneda va aconseguir milions de dòlars en inversions, provocant un ascens del valor global de $LIBRA. Tot i això, en tan sols uns minuts, el valor de la criptomoneda es va desplomar dràsticament, provocant pèrdues milionàries en els inversors.
Després de l’escàndol, Milei va acabar esborrant el tuit i dient que s’havia equivocat en promocionar un projecte que no coneixia. No obstant això, les crítiques no van trigar a arribar. El president coneixia personalment a un dels promotors del projecte, l’empresari Hayden Mark Davis, amb qui es va reunir diverses vegades abans del llançament de $LIBRA. Això ha generat dubtes sobre el grau d’implicació de Milei a l’estafa.
Segons recull el diari El País, el mandatari ha estat denunciat davant la Justícia argentina per presumpta associació il·lícita per perpetrar-ne una megaestafa que va generar pèrdues a milers d’inversors. A més, un estudi d’advocats ha demanat que se’n faci una investigació per comprovar si es van dur a terme operacions criminals.
Què són les criptomonedes?
Les criptomonedes o monedes digitals són un tipus de moneda que només existeix al món virtual. El 2009, Bitcoin va ser la primera criptomoneda comercialitzada; però, des de llavors, se n’han popularitzat altres com Ethereum i Litecoin.
A diferència dels diners tradicionals, les criptomonedes no les emet ni controla cap banc central o govern, sinó que funcionen mitjançant una xarxa descentralitzada d’ordinadors que estan repartits pel món i que validen i registren totes les transaccions financeres.
Aquestes monedes utilitzen un sistema d’encriptació que protegeix cada transacció a través d’un codi. Els usuaris han d’utilitzar una clau privada per accedir als seus fons i autoritzar moviments a la seva cartera o moneder virtual, una aplicació que els permet emmagatzemar, enviar i rebre criptomonedes amb de forma segura.
Igual que els diners tradicionals, les criptomonedes es poden utilitzar per comprar productes i serveis. Tot i això, no tots els negocis les accepten, i el seu ús encara és limitat. Per això, moltes de les persones que compren criptomonedes ho fan amb l’objectiu d’especular: esperen que el seu valor augmenti amb el temps, per després vendre-les i obtenir més diners dels que van invertir en un primer moment.
El principal problema és que aquestes monedes virtuals són molt volàtils, i el seu preu canvia constantment. Poden pujar molt i fer guanyar diners als inversors, o poden baixar de cop i provocar pèrdues milionàries. És el que ha passat en el cas de la criptomoneda promocionada pel president argentí.
Com t’afecta aquesta notícia?
Alguns experts assenyalen que la criptomoneda promocionada per Milei és un memcoin. Segons un estudi de la Universitat de Washington, les memcoin són criptomonedes basades en la cultura d’internet que neixen de fenòmens virals i que solen utilitzar mems o persones famoses per atraure inversors.
Un dels exemples més famosos és la Dogecoin, que originalment va començar com una broma inspirada en un mem d’un gos shiba. A Espanya n’hi ha algunes de conegudes com Pambicoin, promoguda pel youtuber Dalas Review.
Aquestes criptomonedes poden arribar a tenir molts riscos. Les persones volen invertir-hi perquè són gracioses, o perquè estan recolzades per una persona amb cert estatus (el president d’Argentina, influencers amb milions de seguidors…). Tot i això, el valor d’aquestes monedes varia dràsticament i pot provocar que els inversors perdin diners d’un moment a l’altre.
La inversió en criptomonedes apareix sovint a les xarxes socials, i ens pot semblar una bona forma de guanyar diners. No obstant això, aquesta activitat no pot prendre’s a la lleugera. Invertir en criptomonedes comporta un risc, i hem d’estar ben informats abans de prendre qualsevol decisió sobre això.
L’ABC de la notícia
Actiu digital: recurs que existeix en format electrònic i que té valor (per exemple, les criptomonedes).
Encriptació: procés que converteix la informació en un codi secret, de manera que només les persones que tenen la clau correcta hi poden accedir. S’utilitza per protegir informació sensible (contrasenyes, transaccions financeres…).
Transacció financera: operació entre dos o més usuaris en què s’intercanvien béns o serveis a canvi d’un pagament, és a dir, una persona ven i l’altra compra.
Especulació: comprar alguna cosa amb l’objectiu de vendre’l més endavant a un preu més gran, obtenint un benefici.