20 juny 2024
spot_img
20 juny 2024

Junior Report llança un programa didàctic per treballar la lectoescriptura

Aquesta nova proposta trimestral permet treballar competències clau mitjançant situacions d’aprenentatge flexibles i basades en temes d’actualitat

Junior Report posa en marxa un nou programa didàctic trimestral adreçat a tots aquells centres educatius que pretenen treballar les competències lingüístiques a l’aula mitjançant una revista escolar digital.

Amb aquest programa trimestral i curricular, estructurat en situacions d’aprenentatge basades en temes d’actualitat global i de l’entorn proper, l’alumnat desenvolupa el pensament crític i treballa competències transversals a través d’experiències vivencials.

La iniciativa, que s’emmarca en el projecte Revista Escolar Digital (RED), aposta per fomentar la lectura de premsa entre els alumnes, apropar-los a l’actualitat des de mitjans de comunicació fiables i treballar competències lingüístiques per millorar l’expressió escrita i oral, així com competències digitals i socials, per a una societat més crítica i responsable.

Un programa didàctic flexible i adaptat al cicle educatiu

L’oferta didàctica de Junior Report està adaptada a cada cicle educatiu amb quatre plans de treball flexibles per treballar a primària, primer i segon cicle de secundària, i batxillerat. Cadascun té una càrrega horària concreta que el centre pot acotar i adequar a les seves necessitats i característiques.

De fet, el programa té diverses possibilitats dins l’horari lectiu: des d’una optativa per treballar la lectoescriptura, un projecte lingüístic i transversal acotat en el temps, o una assignatura curricular ja iniciada. També s’inclou a extraescolars, voluntariats, etc.

L’alumnat i el professorat poden visionar, treballar i avaluar tots els materials del programa didàctic des de la plataforma d’e-learning Moodle.

Explora els formats i gèneres periodístics

Les situacions d’aprenentatge s’estructuren per temàtiques (amb especial atenció als ODS), formats (text, vídeo i pòdcast) i gèneres periodístics (notícia, opinió, entrevista, etc.). Tots es poden treballar en català, castellà i euskera, i tenen un denominador comú: l’actualitat.

Per exemple, la programació contempla treballar el format pòdcast, amb el qual els i les redactores podran donar la seva opinió sobre temes ja assignats, com ara la desigualtat de gènere a l’entorn, la salut mental, o l’educació sexual, però també sobre temes lliures que els interessin, com el darrer single del seu artista preferit.

A part, es treballaran altres gèneres periodístics, com l’entrevista, on els i les redactores tindran l’oportunitat de parlar amb diferents persones perquè els expliquin les seves històries; o la notícia, amb la qual descobriran tota l’actualitat del seu entorn més proper.

Els centres tenen la possibilitat de publicar els continguts treballats en una revista escolar digital pròpia, i poden comptar amb l’acompanyament i la tutorització per part d’una periodista professional que, a través de diferents sessions, animarà els alumnes a gestionar la informació, resoldre problemes i treballar el pensament crític.

El projecte Revista Escolar Digital (RED)

El projecte Revista Escolar Digital (RED), impulsat pel diari per a joves Junior Report, és una xarxa de diaris escolars gestionats, dirigits i redactats per estudiants amb el suport de periodistes professionals. Actualment compta amb la participació de 100 centres educatius i 5.000 estudiants de tot Espanya.

Des que es va iniciar el projecte RED el 2017, s’han publicat més de 4.500 articles signats per joves de diferents ciutats.Els articles més destacats de les revistes escolars es publiquen a Junior Report, que té com a finalitat convertir-se en un mitjà de referència perquè els joves segueixin l’actualitat i, alhora, en un altaveu de l’opinió i les vivències dels estudiants. Alguns dels millors continguts també es poden llegir a Lavanguardia.com, media partner d’aquest projecte educatiu i informatiu, que dona l’oportunitat als estudiants de firmar en un mitjà líder.

Per a més informació, consulta la web del projecte RED.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -