18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Júpiter i Saturn, conjugats 400 anys després

Els dos planetes més grans del sistema solar quedaran alineats i extraordinàriament a prop el pròxim 21 de desembre

Per Raquel Sáez

La pandèmia provocada per la Covid-19 no serà l’únic esdeveniment històric que ens tocarà viure aquest 2020. El proper 21 de desembre, Júpiter i Saturn ens brindaran un dels espectacles més importants de l’any. Aquests dos gegants del nostre Sistema Solar es trobaran en una conjunció extraordinàriament propera, un fenomen que no succeïa des de fa 400 anys.

Però, què entenem per conjunció? Ara més que mai, podem dir que tot, també l’observació dels planetes, és qüestió de perspectiva. Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, una conjunció és la situació relativa de dos o més astres quan es troben alineats amb el punt d’observació.

Si tracem una línia visual, Saturn i Júpiter quedaran pràcticament en el mateix punt. Això sempre des de la perspectiva de la Terra. Des de la nostra posició, a aquests dos planetes només els separarà una cinquena part del diàmetre de la Lluna. Encara que, en realitat, la distància entre els dos planetes serà de gairebé 800 milions de quilòmetres.

 

No es produeix des del 1623

“Que hi hagi conjuncions de planetes és bastant freqüent. En el cas de Júpiter i Saturn es produeix aquest fenomen, aproximadament, cada vint anys. Entre quatre i cinc vegades cada segle. Però, normalment, mai a tan poca distància. Semblarà que s’estiguin tocant”, apunta el director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), Salvador J. Ribas.

L’última vegada que Júpiter i Saturn van trobar-se en conjunció, i tan propera, va ser l’any 1623, però hi ha poques certeses sobre la seva observació. Llavors, el telescopi s’acabava d’inventar. La posició dels planetes tampoc va afavorir-ne el seguiment.

“No tenim experiència prèvia de com es va a veure. L’única informació que tenim és per les simulacions. Això fa que el fenomen sigui encara més excepcional. Segurament, des de l’era del telescopi, serà la primera vegada amb possibilitats reals de poder contemplar el fenomen amb comoditat”, segueix Ribas.

Júpiter i Saturn són els dos astres més grans del sistema solar. En el cas de Júpiter, és 1317 vegades més gran que la Terra. És tan gran que va estar a punt de convertir-se en una estrella. Es caracteritza per ser un planeta gasós i per les seves condicions climatològiques: l’enorme anticicló de la Gran Taca Vermella i els seus intensos vents, superiors a 140 quilòmetres per hora. Saturn també és un astre gasós, i el menys dens. Si hi hagués un oceà de la seva grandària, Saturn no s’hi enfonsaria, suraria a l’aigua.

 

Consells per observar el fenomen

La conjunció podrà veure’s fàcilment i en qualsevol punt de la planeta. “Serà molt evident, sobretot Júpiter. A la banda, quedarà un punt més feble. Aquest serà Saturn. Si tenim l’oportunitat d’observar-los amb un telescopi, podrem veure’ls en el mateix camp de visió, fins i tot observarem les seves llunes”, explica aquest expert.

Amb o sense telescopi, per veure la conjunció entre Júpiter i Saturn convé tenir en compte alguns consells. La data a assenyalar en el calendari, el 21 de desembre. El millor moment per observar el fenomen serà a partir de les 18 hores i hem de fixar la nostra mirada cap a l’oest. El podrem veure des de qualsevol punt de la planeta, també des del PAM, que organitza visites de cara a l’esdeveniment. Si no aprofitem l’ocasió, tocarà esperar fins al 2080.

Informació elaborada en col·laboració amb el Parc Astronòmic Montsec

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -