22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

La caiguda de Silicon Valley provoca inquietud als mercats

Les autoritats dels Estats Units han intervingut aquesta entitat bancària per evitar una nova crisi econòmica global

El govern i les autoritats financeres dels Estats Units han decidit intervenir el Silicon Valley Bank (SVB), una entitat bancària que tenia com a clients les principals empreses start-up tecnològiques del país, i el Signature Bank de Nova York, els ingressos del qual provenien sobretot d'inversions amb criptomonedes.

Aquests dos bancs s'han vist afectats per diferents factors econòmics, com la inflació global o la crisi del sector tecnològic, que ha afectat grans empreses com Microsoft, Google o Facebook. Però també perquè han apostat per operacions financeres arriscades que els han fet perdre molts diners en poc temps.

L’SVB era un dels 20 bancs més importants dels Estats Units. Aquesta entitat guardava els diners d'empreses tecnològiques que s'havien fet molt riques els últims anys: disposava de 190.000 milions de liquiditat (diners reals que es guarden als comptes d'un banc, a diferència dels diners irreals o volàtils que poden representar les accions de la borsa, el valor de les quals varia d'un dia per l’altre).

El Silicon Valley Bank va decidir invertir gran part d'aquests diners en bons del govern i bons hipotecaris, que són força estables. El problema va arribar l’any 2022 amb la inflació: els preus van pujar, fins i tot el preu dels diners. Les autoritats financeres van decidir apujar els tipus d'interès, que són les comissions que es paguen per tenir una quantitat de diners al banc (així recapten més diners). Com a conseqüència, l’SVB havia de pagar grans quantitats per cobrir els interessos, fet que reduïa els beneficis.

Per compensar aquest desemborsament i recuperar diners, l’SVB va començar a vendre part dels seus actius. Però quan els clients van veure que el banc s’estava venent part del negoci, ho van interpretar com que alguna cosa anava malament i van començar a retirar seus diners per por d'una possible fallida.

Com un efecte dòmino, l’SVB va perdre gran part dels dipòsits i les accions en borsa es van desplomar. Davant la situació de bancarrota, el govern estatunidenc ha decidit assegurar els diners dels clients: l'objectiu és evitar que el pànic es contagiï a altres entitats i protegir el sistema bancari per evitar una crisi econòmica.

Efectes en l'economia global

La caiguda del Silicon Valley Bank ha encès les alarmes a països de tot el món, que temen que la inestabilitat econòmica als Estats Units tingui repercussions globals. Els Estats Units són un dels països més rics del món, els bancs i empreses estatunidencs tenen inversions i negocis a tot el planeta, per això la caiguda del sector bancari nord-americà pot afectar l'economia global.

Després de la fallida de l’SVB, les principals borses han registrat pèrdues: des de la borsa de Tòquio al Japó, fins als mercats de Londres (Regne Unit) o Frankfurt (Alemanya), que s'utilitzen com a referència per determinar si l'economia va a l'alça o a la baixa. Els bancs han estat els més afectats i la majoria han vist com les seves accions perdien valor.

L’any 2008, la caiguda del banc estatunidenc Lehman Brothers ja va provocar una de les pitjors crisis econòmiques a nivell global. Molts bancs van haver de ser rescatats amb diners públics, i això va provocar grans retallades als serveis públics i va perjudicar la ciutadania. Els efectes d'aquella crisi encara es paeixen avui dia.

Aleshores els governs van instaurar noves mesures reguladores més exigents amb les entitats financeres, per evitar que tornés a passar. A grans trets, els bancs no podien invertir grans quantitats sense unes mínimes garanties de poder retornar els diners: això protegia els clients, però també impedia que els bancs creixessin molt i obtinguessin grans beneficis.

Amb els anys, aquestes mesures s'han anat relaxant, com va passar als Estats Units durant el mandat de Donald Trump (2018-2022). Els experts assenyalen que aquest és un dels motius pels quals el Silicon valley Bank i el Signature Bank han arribat a fer fallida.

Els perills del capitalisme

El president dels Estats Units, Joe Biden, va comparèixer davant dels mitjans per explicar com intervindria el govern. Biden va aclarir que no es tracta d'un rescat bancari ja que els diners per salvar el SVB no provenen dels impostos dels ciutadans, sinó del Fons de Garantia de Dipòsits (DIF, per les sigles en anglès), un fons pagat per les entitats bancàries.

D'altra banda, els directius del SVB seran acomiadats i la direcció del banc quedarà en mans de la Corporació Federal d'Assegurança de Dipòsits (FDIC), una agència governamental que supervisa el funcionament del sistema bancari als Estats Units. La FDIC va ser creada arran del crack borsari del 1929, una fallida en cadena dels bancs nord-americans que va acabar tenint una repercussió global.

Els clients amb diners dipositats a l’SVB podran recuperar-los: no només persones a títol individual, sinó també petits negocis o empreses que tinguessin els comptes en aquesta entitat. D'aquesta manera, es pretén evitar que la crisi s'expandeixi i afecti altres sectors econòmics.

En canvi, el govern no retornarà els diners als inversors que tenien accions en aquest banc. “Els inversors no seran protegits. Sabien que corrien un risc i, quan no surt bé, perden els diners. Així és com funciona el capitalisme”, ha assegurat Biden.

Les declaracions de Biden han creat certa polèmica perquè, precisament, el govern dels Estats Units ha obtingut grans beneficis d'aquest sistema econòmic en detriment del benestar general de la societat.

El capitalisme prioritza la propietat privada per crear riquesa, a diferència d'altres sistemes com el comunisme, on l'Estat és propietari de tots els béns de producció i distribueix la riquesa. A mig camí hi hauria el socialisme, molt estès a Europa, que combina les iniciatives privades amb una sèrie de serveis administrats per l'Estat (assistència sanitària, educació, construcció d'infraestructures…).

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -