18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

La caiguda del Mur, el final d’una era

La caiguda del Mur de Berlín va simbolitzar la fi de la Guerra Freda i la reunificació d’un país dividit durant 40 anys

El 9 de novembre del 2019 se celebra el 30 aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, considerat un dels episodis més importants de la història moderna.

El mur es va construir després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Quan el bàndol dels Aliats va aconseguir derrotar el règim nazi, els països vencedors van dividir Alemanya en dos estats separats: la República Federal d’Alemanya (RFA) i la República Democràtica Alemanya (RDA).

Des del 1949, el territori de la RFA estava sota el control dels Estats Units, el Regne Unit i França, mentre que la RDA era un estat més dins dels que estaven sota la influència de la Unió Soviètica (encara que els països occidentals es negaven a reconèixer-lo com un país independent).

La ciutat de Berlín estava dins de la RDA, però com que era la capital d’Alemanya també es va dividir en dues zones. La tensió entre els Estats Units i la Unió Soviètica, que tenien sistemes polítics molt diferents, va provocar que el 1961 els soviètics decidissin construir un mur per evitar les influències d’Occident.

El Mur de Berlín va dividir la ciutat i la seva població durant gairebé tres dècades. Era una estructura de formigó de 120 quilòmetres de longitud i uns 3 metres d’alçada. El mur es va anar reforçant a través dels anys per millorar la vigilància i evitar fugides des del costat oriental (RDA).

La pressió social i les demandes dels berlinesos van aconseguir derrocar el mur la nit del 9 al 10 de novembre del 1989. Un any més tard es va fer oficial la reunificació d’Alemanya.

 

Una ciutat, dos mons

La RFA i la RDA representaven dos sistemes polítics i econòmics diferents. D’una banda, hi havia el model capitalista impulsat pels Estats Units, que afavoria les empreses i l’economia privada; de l’altra, el sistema comunista propi de la Unió Soviètica, en el qual el govern controla tots els serveis i mitjans de producció.

Aquests dos sistemes coexistien per separat a Berlín. Els policies de tots dos bàndols s’encarregaven de vigilar la frontera i evitar cap contacte entre els habitants de la part oriental (RDA) i l’occidental (RFA).

https://twitter.com/AEMF05/status/1188900905816674304?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1188900905816674304&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lavanguardia.com%2Fvida%2Fjunior-report%2F20191030%2F471292597858%2Fcaida-muro-berlin-fin-era.html

La vida era molt diferent a cada banda del mur. Al Berlín occidental hi havia centres comercials, la gent podia viatjar a altres països (al costat oriental no), escoltar música i llegir llibres d’autors estrangers…

En canvi, al Berlín oriental estava prohibida tota influència estrangera (excepte les de la Unió Soviètica). El govern comunista exercia un fort control sobre la població i volia evitar, costés el que costés, que els seus habitants s’escapessin a l’altre costat.

Entre el 1961 i el 1988, més de 100.000 ciutadans de la RDA van intentar saltar el mur per fugir cap al sector occidental. Segons la pàgina oficial de la ciutat, unes 140 persones van morir per culpa dels trets de la policia de l’Est quan intentaven fugir.

 

Les conseqüències de la caiguda del Mur

Les imatges de la nit del 9 al 10 de novembre a Berlín mostren gent contenta que celebra la fi de la divisió.

La caiguda del mur va suposar que els berlinesos de l’est tinguessin els mateixos drets i llibertats que al Berlín occidental, que familiars separats pel mur es poguessin trobar i que tothom pogués circular lliurement per tota la ciutat.

La unificació de Berlín també va ser l’inici de la reunificació d’Alemanya. Les reformes polítiques i econòmiques de la Unió Soviètica havien generat un gran descontentament entre la població de la RDA. D’altra banda, el govern de la RFA havia iniciat una política d’acostament a l’Alemanya Oriental.

Després de mesos de protestes i reivindicacions, les autoritats van aprovar l’annexió de la RDA a la República Federal d’Alemanya el 3 d’octubre del 1990.

Alhora, la desaparició de la RDA i el declivi de les polítiques comunistes van conduir a la fi de la Unió Soviètica. La dissolució de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) va suposar també el naixement de 15 nous països que abans estaven integrats dins de la Unió Soviètica.

Finalment, els historiadors consideren que la caiguda del Mur simbolitza també la fi de la Guerra Freda, un període de tensions entre els Estats Units i la Unió Soviètica després de la Segona Guerra Mundial. Les dues potències van estar competint durant dècades, però l’enfrontament no va arribar a esclatar mai en una guerra.

Avui dia, els Estats Units i Rússia (el país més important de l’antiga Unió Soviètica) continuen rivalitzant per estendre la seva influència i les seves polítiques pel món.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -