27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

La COP29 arriba a un nou acord sobre finançament climàtic

Els països rics hauran d'aportar 300.000 milions de dòlars a l'any als països en desenvolupament per fer front a la crisi climàtica

Després de dues setmanes d'intenses negociacions, el cap de setmana passat va acabar la 29a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP29), celebrada a Bakú (Azerbaidjan). Aquest any, l'acord principal al qual han arribat els països participants té a veure amb el finançament climàtic.

L'acord està pensat perquè els països amb menys recursos i més vulnerables al canvi climàtic puguin afrontar la crisi climàtica gràcies a l'ajuda dels Estats més rics. D'aquesta manera, el text final assenyala que el finançament a aquests països en desenvolupament hauria de ser com a mínim de 1.300 bilions de dòlars anuals de cara al 2035.

Tot i això, d'aquesta xifra només s'ha aconseguit concretar un objectiu de 300.000 milions de dòlars anuals. L'acord explica que el finançament podrà sortir d'una àmplia varietat de fonts, com ara ajudes públiques directament dels governs més rics, inversions d'empreses privades i, fins i tot, impostos a sectors contaminants com l'aviació. 

La decisió final no ha satisfet tothom, especialment els països que es beneficiaran d'aquestes ajudes. Índia, Nigèria, Bolívia i Cuba han expressat la seva decepció, ja que consideren que els fons destinats són insuficients per afrontar un problema tan greu com el canvi climàtic. Una opinió similar comparteixen organitzacions ecologistes com Greenpeace i WWF, que també han criticat la manca de recursos per a una resposta efectiva.

I els combustibles fòssils?

A la Cimera del Clima de 2023 celebrada a Dubai (COP28), els països participants van aconseguir tancar un acord històric per impulsar una transició energètica que posés fi als combustibles fòssils. Per primera vegada, la COP va fer una referència directa a l'oli, el carbó i el gas, tres dels principals responsables del canvi climàtic.

Els països van acordar abandonar els combustibles fòssils com a font principal dels sistemes energètics de manera justa, ordenada i equitativa. A més, van proposar accelerar l'adopció de mesures en els pròxims anys amb l’objectiu d’assolir emissions netes zero fins al 2050. 

Per aquesta raó, s'esperava que l'acord final de la COP del 2024 fes referència als combustibles fòssils. No ha estat així. Al text signat no hi ha cap menció explícita cap a aquests recursos energètics.

Darrere d'aquesta decisió, hi ha les pressions d'Aràbia Saudita i els seus aliats, països productors de petroli les economies dels quals depenen dels combustibles fòssils. Aquests no volen comprometre's a noves accions climàtiques a les cimeres de l'ONU i tenen molt poder d'influència perquè es tingui en compte la vostra opinió.

Aquest any, almenys 1.770 representants de la indústria dels combustibles fòssils han estat presents a la cimera de Bakú. Aquests grups volen mantenir l'statu quo energètic, és a dir, seguir utilitzant gas, petroli i carbó per seguir guanyant diners, encara que això tingui efectes negatius al nostre planeta

COP: oportunitat per salvar el planeta

La Cimera del Clima (o COP) és un esdeveniment organitzat per les Nacions Unides (ONU) que cada any reuneix representants de gairebé tots els països del món per discutir i coordinar accions globals per reduir les emissions contaminants, frenar l'augment de la temperatura global i evitar així els pitjors efectes del canvi climàtic.

A cada edició se sol arribar a un acord final que té repercussió global. Hi ha anys en els quals s’estableixen mesures per implementar acords previs (per exemple, l'Acord de París que es va signar el 2015), mentre que en altres ocasions s'acorden nous compromisos.

La COP és una oportunitat crucial que tenen centenars de països cada any per salvar el planeta, tenint en compte els rècords de les temperatures i els fenòmens climàtics extrems que afecten la població de tot el món. Tot i això, moltes d’aquestes cimeres acaben amb conclusions decebedores i poc ambicioses.

La COP30 tornarà el 2025 a la ciutat brasilera de Betlem. Serà una nova oportunitat perquè els països reforcin el seu compromís amb l'acció climàtica global.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -