16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

La cultura i l’esport, en pausa pel coronavirus

Festivals de música, competicions esportives i grans esdeveniments s’han cancel·lat o ajornat arran de l’epidèmia de Covid-19

La ràpida expansió de la pandèmia del virus SARS-CoV-2 ha provocat que governs de diversos països del món hagin imposat mesures per frenar-ne l’avanç.

Una persona que sigui portadora del virus pot transmetre’l a altres persones encara que no presenti símptomes. Per aquest motiu el virus s’expandeix tan ràpidament.

Els experts creuen que el millor és evitar el contacte amb altres persones per evitar que la propagació sigui encara més gran. D’aquesta manera, esperen que la velocitat de contagi disminueixi i que aquestes mesures ajudin a contenir el virus i a salvar vides.

Una de les principals mesures que els governs han demanat a la població és quedar-se a casa, evitar aglomeracions i, si és necessari, sortir al carrer tot sol, per exemple, per anar a comprar medicaments i menjar.

Aquestes indicacions impliquen que els esdeveniments programats per a les pròximes setmanes, en els quals s’esperava una gran afluència de públic, han estat cancel·lats o ajornats.

 

Festivals de música

Grans festivals de música, com el de Coachella als Estats Units, s’han ajornat. En aquest cas, fins a l’octubre del 2020.

El Korea Music Times Festival, l’esdeveniment més important de la cultura K-pop i que se celebra a Los Angeles (Estats Units), també ha estat suspès i encara no hi ha una data per programar-lo una altra vegada.

Festivals massius com el Primavera Sound o el Sónar de Barcelona, que se celebren al juny, de moment segueixen amb els preparatius. Això no obstant, els seus representants han explicat que seguiran de prop les indicacions dels experts per veure si cal ajornar-los unes setmanes.

El Festival d’Eurovisió 2020, que s’havia de celebrar a Rotterdam (Holanda) el 16 de maig, també s’ha cancel·lat per primer cop en la seva història.

 

Tornejos esportius

La majoria de tornejos i competicions esportives a Europa i els Estats Units han estat suspeses o ajornades fins a un altre avís.

Els aficionats al futbol hauran de tenir paciència. La pandèmia ha obligat a ajornar un munt de partits que s’havien de jugar les pròximes setmanes, com els de la Champions League o l’Europa League.

A més a més, s’han ajornat tornejos internacionals com l’Eurocopa de Futbol o la Copa Amèrica, que s’havien de celebrar aquest estiu. La UEFA i la CONMEBOL, les respectives federacions organitzadores, han anunciat que es disputaran el 2021.

A Espanya s’han suspès La Lliga, la Lliga femenina i la Copa del Rei, mentre que altres federacions europees també han optat per suspendre la lliga de futbol: la Premier League anglesa, la Bundesliga alemanya, la Sèrie A italiana

D’altra banda, la NBA, la lliga de bàsquet dels Estats Units i una de les competicions esportives més seguides del món, també s’ha vist ajornada després que un dels jugadors hagi donat positiu en el test de coronavirus.

De moment, el Comitè Olímpic Internacional (COI) manté la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 per aquest estiu, del 24 de juliol al 9 d’agost, encara que molts atletes i comitès olímpics de diversos països demanen que es cancel·lin.

 

Gaudir de la cultura sense sortir de casa

Les mesures afecten també altres espais culturals com teatres, cinemes, biblioteques o museus. Fins i tot celebracions populars i religioses han estat ajornades.

Això no obstant, els ciutadans encara poden entretenir-se i gaudir de la cultura i l’esport des de casa.

Diversos museus permeten visites virtuals, entre els quals destaquen la Galeria Uffizi de Florència (Itàlia), el Louvre (França) o el Prado (Espanya).

En ple confinament, alguns músics s’han organitzat per oferir concerts a través de les xarxes socials. A Espanya s’ha organitzat el Cuarentena Fest, que durarà fins al 27 de març i que ofereix concerts en streaming.

Si t’agrada l’òpera, diverses sales de concerts han decidit obrir els seus continguts als usuaris. Per exemple, la Metropolitan Opera House de Nova York (Estats Units), el Teatro Real (Espanya), la Filharmònica de Berlín (Alemanya) o el Wigmore Hall (Regne Unit), entre molts altres.

D’altra banda, molts entrenadors personals ofereixen rutines d’exercici per no perdre la forma física durant els dies en què les mesures d’aïllament estiguin actives. Plataformes com YouTube i Instagram recullen molts vídeos que t’ajudaran a mantenir-te actiu encara que no puguis sortir de casa.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -