22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

La destrucció de l’huracà Ian

L'huracà ha passat per Cuba i ha arribat a la costa sud dels Estats Units, on ha provocat greus inundacions

L'huracà Ian ha provocat greus destrosses i inundacions a diversos estats del sud dels Estats Units, després de deixar sense electricitat l’illa de Cuba. Ian va tocar terra amb vents de fins a 240 km/h i es va classificar com a huracà de categoria 4 (només un grau per sota de la màxima categoria).

A Florida, un dels estats més afectats, centenars de persones van quedar atrapades a casa seva perquè no van fer cas de les alertes d'evacuació. Algunes es troben en zones que han quedat aïllades perquè l'huracà ha destruït ponts i carreteres, fet que dificulta les tasques de rescat.

L’Ian també va provocar una maror ciclònica, un fenomen que fa que el nivell del mar s'elevi per sobre del que és habitual. Aquest fenomen provoca grans inundacions fins i tot en zones allunyades de la costa, com la ciutat de Naples, on l'aigua va pujar gairebé 3 metres.

L'huracà ha destruït els molls i edificis més propers a la costa. Les imatges també mostren com desenes de vaixells han estat arrossegats fins a terra. Més de 2,5 milions de llars es van quedar sense llum i es calcula que els danys superen els 10.000 milions de dòlars.

De moment s'han notificat 17 víctimes mortals, però es tem que n’hi pugui haver més sota els enderrocs quan l'aigua es retiri. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que podria ser l'huracà més mortífer de la història de Florida.

Biden també ha anunciat que el govern es farà càrrec dels costos de reconstrucció i rescat. D'aquesta manera, el govern federal (controlat pel Partit Demòcrata) i el govern de l'estat de Florida (en mans del Partit Republicà) deixen de banda la disputa per la immigració i col·laboraran per fer front a aquesta situació d'emergència.

Després de creuar la península de Florida, l'huracà Ian ha tornat a agafar força sobre l'oceà Atlàntic i s'ha desplaçat fins a Carolina del Sud, Geòrgia, Carolina del Nord i Virgínia. En aquests estats s'ha declarat l'estat d'emergència per prevenir la població.

Apagada a Cuba

Abans d'arribar als Estats Units, l'huracà Ian va passar per Cuba, on també va causar grans estralls. Tota l'illa es va quedar sense electricitat, un fet inèdit que no havia passat mai durant la temporada d'huracans.

Les apagades elèctriques són habituals a Cuba, on milers de llars es queden sense llum durant hores. Els problemes de subministrament es deuen al fet que la xarxa elèctrica està molt envellida, mentre que la crisi econòmica que afecta el país impedeix millorar aquestes infraestructures.

Les ratxes de vent van arribar als 200 km/h i van provocar destrosses en habitatges i negocis, sobretot en la part oest de l'illa. Es calcula que 50.000 persones van ser evacuades en aquesta zona.

L'huracà va arrencar el sostre de diversos edificis i va tombar molts arbres, que van acabar tallant el pas a les carreteres i interrompent la xarxa elèctrica. També han quedat afectats molts camps de cultiu de tabac, que és un dels productes cubans que més s'exporta a l'estranger i representa una font d'ingressos molt important.

La població cubana està acostumada a les tempestes tropicals a causa de la situació geogràfica de l'illa: els huracans es formen en mars càlids com el Carib, on l'aire humit i calent es desplaça cap amunt i genera vents cada vegada més potents. Així, cada any, les autoritats es preparen per a la temporada d'huracans que va de l'1 de juliol al 30 de novembre.

Com funciona una maror ciclònica?

Els huracans són les tempestes més grans i violentes de la Terra, com assenyala l'Agència Espacial dels Estats Units (NASA). També es coneixen com a ciclons tropicals, perquè es formen a la zona del Tròpic terrestre.

Els huracans es formen quan l'aire càlid i humit que hi ha la superfície de la mar s'eleva cap amunt: aquest espai prop de la superfície s'omple amb l'aire de voltant, que té una temperatura diferent, i això crea una diferència de pressió.

El moviment d'aire constant i la pujada d'humitat provoca l'aparició de núvols que giren i s'alimenten de l'aigua del mar. Depenent de les condicions atmosfèriques i de la temperatura, aquests núvols giraran cada vegada més ràpid i seran més grans, creant un forat al centre: l'ull de l'huracà.

De vegades, els vents de l'huracà són tan forts que poden empènyer la superfície de la mar i desplaçar grans quantitats d'aigua. Zones de costa que abans estaven sota el mar o l'oceà apareixen buides de sobte, com si l'huracà hagués succionat tota l'aigua: aquest fenomen es coneix com maror ciclònica.

El problema és que el cicló tropical tornarà a descarregar aquesta aigua en altres zones i això pot provocar greus inundacions, com ha passat amb l'huracà Ian a Florida.

D'altra banda, cada vegada més estudis científics assenyalen la relació entre el canvi climàtic i la intensitat dels huracans. No és que l'escalfament global provoqui directament aquests fenòmens meteorològics, però si que influeix en la força dels vents o el volum de les precipitacions i, per tant, en la seva capacitat de destrucció.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -