27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

La fam colpeja Gaza

1,1 milions d'habitants estan experimentant “fam catastròfica”, el nivell més alt d'inseguretat alimentària, com a conseqüència de la guerra

Els palestins a Gaza estan suportant nivells espantosos de gana i patiment. És la conclusió a què ha arribat l’Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), després de la publicació d'un nou informe sobre seguretat alimentària a la zona.

Allà s’hi troba el major nombre de persones mai registrat per aquest sistema de les Nacions Unides (ONU) que s'enfronten a la fam catastròfica, el nivell més alt d’inseguretat alimentària. En total, parlem d’1,1 milions d'habitants de Gaza en aquesta situació, una xifra que s'ha duplicat només en tres mesos.

A principis del 2024, l'ONU va estimar que la meitat de la població de la Franja corria el risc de morir de gana. La situació no ha fet més que empitjorar en els primers mesos de l'any com a conseqüència de la negació d'Israel d’obrir corredors humanitaris. Aquests permetrien el lliurament de subministraments bàsics a la zona.

Diversos països han llançat ajuda des de l'aire amb avions militars, però no n'hi ha prou. L'informe assenyala que pràcticament totes les llars de Gaza se salten menjars cada dia. Els adults ja han reduït els àpats perquè els nens puguin menjar al llarg del dia.

Segons la FAO, si no es prenen mesures per cessar les hostilitats i proporcionar un major accés a l’ajuda humanitària, la crisi de fam és imminent. Aquesta situació fa referència a una població que s'enfronta a una malnutrició generalitzada i a morts relacionades amb la gana a causa de la manca d’accés als aliments.

Fam en guerra

La fam als conflictes armats és una preocupació global. A la guerra de Gaza, el bloqueig d'aliments i ajuda alimentària per part d’Israel està jugant un paper clau.

No permetre l'entrada d'aquest suport a la Franja està impedint als palestins obtenir els subministraments necessaris per satisfer els seus necessitats bàsiques. L'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha denunciat que la gana s’està fent servir com a arma de guerra.

La destrucció d'infraestructures a través dels bombardejos de l'exèrcit israelià també està dificultant la distribució d'aliments i l'accés als mateixos, augmentant la vulnerabilitat des de població de Gaza.

Unicef ​​assenyala que almenys 23 nens i nenes del nord de la Franja de Gaza han mort de desnutrició i deshidratació les darreres setmanes. Això se suma al creixent nombre de menors morts com a conseqüència de l'actual conflicte, que ja arriba als 13.450 aproximadament, segons el Ministeri de Salut palestí.

Fam al món

Segons la FAO, la gana és una sensació física incòmoda o dolorosa, causada per un consum insuficient d’energia alimentària. Es torna crònica quan la persona no en consumeix un aquantitat suficient de calories de forma regular i, per tant, no pot portar una vida normal, activa i saludable.

Al món, es calcula que hi ha al voltant de 690 milions de persones que pateixen gana, segons dades de l'ONU.

La gana pot ser causada per multitud de factors: pobresa extrema, conflictes armats, inestabilitat política, desastres naturals, manca d'accés a recursos i serveis bàsics…

Les conseqüències, però, solen afectar de la mateixa manera. La fam té un impacte negatiu en la salut de les persones, especialment per als nens. La desnutrició pot portar a retards en el creixement, debilitament del sistema immunològic,malalties cròniques i, en casos extrems, la mort.

Per tot això, l'eradicació de la fam és un dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. En concret, l’ODS2: Fam Zero té com a meta aconseguir la seguretat alimentària i una millor nutrició per a tots.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -