19 setembre 2024
spot_img
19 setembre 2024

La missió Polaris Dawn completa la primera caminada espacial privada

Aquesta missió espacial no depèn de cap agència espacial pública, sinó que ha estat desenvolupada per la companyia SpaceX, del magnat Elon Musk

El comandant Jared Isaac i l'enginyera Sarah Gillis s'han convertit en les dues primeres persones de la història en fer una caminada espacial privada. La missió Polaris Dawn ha aconseguit aquesta fita després de sortir fora de la càpsula Drac, la nau espacial en què viatgen al costat del el pilot Scott Poteet i l'enginyera Anna Menon.

Una caminada espacial, també coneguda com activitat extravehicular, passa quan un astronauta puja a la nau en què viatja i es desplaça pel espai exterior. Durant aquests exercicis, els astronautes estan lligats a la nau amb uns cordons de seguretat per quedar-se a prop del dispositiu.

Fins ara, aquest tipus d'activitats sempre havien estat organitzades per agències espacials públiques, és a dir, agències que estan finançades pels governs. Entre elles, en destaquen algunes com la NASA (Estats Units), Roscosmos (Rússia), la ESA (Agència Espacial Europea) i la CNSA (Agència Espacial Xina).

Tot i això, Isaacman i Gillis no pertanyen a cap d'aquestes agències, sinó que treballen per a la companyia espacial SpaceX. Aquesta és una empresa privada que pertany principalment al magnat Elon Musk, el seu fundador i director executiu (CEO). 

Amb aquesta missió, els astronautes de la companyia també han batut un altre rècord: han superat els 1.400 quilòmetres de distància de la Terra, convertint-se en el viatge tripulat més llunyà des de les missions Apol·lo que van portar als primers éssers humans a la Lluna fa 55 anys.

Innovació privada i SpaceX

A mesura que la indústria espacial ha evolucionat, les empreses privades han exercit un paper cada vegada més important en el disseny, desenvolupament i execució de missions espacials. Entre elles, trobem companyies com Origen blau, pertanyent al magnat Jeff Bezos (també amo de Amazon), el SpaceX, de l'empresari Elon Musk.

La companyia espacial de Musk va ser la primera empresa privada a enviar astronautes a l'Estació Espacial Internacional (EEI) amb el coet Drac 2 el 2020. Tot i els seus viatges espacials d'èxit, molts dels seus prototips de coets també han patit inconvenients en els darrers anys. Alguns han explotat minuts després de l'enlairament, de manera que no han pogut fer el viatge que esperaven. 

SpaceX està actualment desenvolupant Nave espacial, un vehicle espacial completament reutilitzable dissenyat per portar grans quantitats de càrrega i tripulació a destinacions com la Oficial. És el projecte més ambiciós de l'empresa i forma part de la seva visió de colonitzar Mart, és a dir, d'establir assentaments de persones en aquest planeta.

A més, l'empresa de Musk ha llançat el projecte Starlink, una constel·lació de satèl·lits en òrbita baixa destinada a proporcionar internet d'alta velocitat a tot el món, incloses àrees més remotes. 

El poder d'Elon Musk

Elon Musk no només és el propietari de SpaceX. Aquest empresari és la persona més rica del món, segons els últimes dades recopilats per la revista Forbes. Supera a Jeff Bezos (amo d'Amazon) ia Mark Zuckerberg (Facebook), entre d'altres. El nord-americà podria tenir un patrimoni net de 210.300 milions de dòlars

Aquests diners procedeixen de totes les empreses en què col·labora: Musk és director executiu de l'empresa de cotxes elèctrics Tesla, l'empresa espacial SpaceX, l'empresa de xarxes socials X (anteriorment coneguda com Twitter), així com fundador de l'empresa de intel·ligència artificial IA oberta

A més de ser la persona més rica del món, Elon Musk és un personatge que no passa desapercebut. Ha format part de diverses polèmiques pels seus opinions polítiques, que sol expressar al seu perfil de X. 

El 2020, quan va esclatar la pandèmia del coronavirus, l'empresari es va mostrar escèptic amb el virus i va arribar a afirmar que ni ell ni la seva família es vacunarien quan les dosis estiguessin disponibles. Posteriorment ha parlat obertament de teories de la conspiració, ha rebut demandes per discriminació i sol criticar els mitjans de comunicació, als quals acusa de difondre notícies falses o sensacionalistes al respectel i les seues empreses.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -