17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

La primera dona curada del virus VIH

Una pacient amb leucèmia que va rebre un trasplantament de cèl·lules mare ha aconseguit eliminar el virus del seu cos

 Una dona dels Estats Units ha aconseguit curar-se del VIH, el virus que provoca la malaltia de la sida, després de rebre un trasplantament de cèl·lules mare d'una persona amb resistència natural al virus. 

D'aquesta manera, s'ha convertit en la primera dona i la tercera persona del món a superar el VIH, ja que abans ja s'havia registrat el cas de dos homes que també s'havien curat gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare, un tipus de cèl·lula amb la capacitat de generar les diferents cèl·lules del cos humà.

La dona, coneguda com a “Pacient de Nova York” per mantenir-la en l’anonimat, va ser diagnosticada primer amb VIH i després amb leucèmia, un tipus de càncer que afecta la sang. Per tractar la leucèmia, va rebre cèl·lules mare d'un familiar amb una mutació genètica que les fa resistents al virus.

La diferència amb els dos casos anteriors és que, aquesta vegada, la Pacient de Nova York també va rebre cèl·lules mare d'un cordó umbilical per complementar les cèl·lules adultes. Les cèl·lules del cordó umbilical no exigeixen el mateix nivell de compatibilitat que les cèl·lules adultes i, a més, tenen més capacitat de regenerar-se

Després del trasplantament, la dona va poder deixar el tractament d'antiretrovirals. Durant 14 mesos, els metges no han trobat nivells detectables de VIH al seu cos, fet que significaria que està curada del virus.

La investigació l’ha dut a terme un equip de l’Hospital Universitari Johns Hopkins, una de les universitats de medicina més prestigioses del món. Els metges creuen que la teràpia amb cordó umbilical pot representar un pas definitiu en la lluita contra el VIH.

No obstant això, el trasplantament de cèl·lules mare és una operació quirúrgica molt complexa que comporta riscos, per això només els pacients amb malalties més greus poden sotmetre's a aquest procediment. D'altra banda, es tracta d'una operació amb els recursos i instal·lacions mèdiques més avançats, per la qual cosa els pacients dels països pobres no hi tindrien accés.

La sida: una lluita desigual

Més de 37 milions de persones vivien amb VIH a tot el món el 2020, de les quals 28 milions tenien accés a antiretrovirals (un 75%), segons les dades d'ONU Sida, un programa creat per les Nacions Unides per lluitar contra la sida a nivell global. Aquell any, es calcula que va haver-hi 1,5 milions de contagis i que 680.000 persones van morir per malalties relacionades amb la sida.

La teràpia antiretroviral permet aturar l'evolució del virus VIH i salvar vides, però no tothom hi té accés. La sida continua sent un greu problema de salut pública als països amb menys recursos, especialment al continent africà

Dels 37,7 milions de persones amb VIH que hi ha en el món, dues terceres parts viuen a l’Àfrica, segons denuncia l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que també assenyala que la informació és bàsica per frenar els contagis i aturar la discriminació.

Mapa mundial sida contagis

D'altra banda, ONU Sida alerta que la pandèmia de covid ha agreujat encara més la malaltia: la covid-19 ha obligat a interrompre els serveis de prevenció i tractament, suspendre els programes de sensibilització i d'informació, a més de reduir la capacitat mèdica en molts països. 

Segons el nou informe d'ONU Sida, els propers deu anys 7,7 milions de persones podrien morir si no es destinen més recursos per reduir la desigualtat i combatre l'epidèmia de la sida als països més pobres.

Mites i desinformació: l'altra lluita contra la sida

Malgrat que cada vegada tenim més informació al nostre abast, no sempre és fàcil distingir entre la informació veraç i la desinformació, que es basa en creences i idees preconcebudes. Aquesta desinformació també afecta la sida i les persones portadores del VIH.

Tenir el virus VIH no significa tenir sida, una de les confusions més esteses sobre aquesta infecció. La síndrome d'immunodeficiència adquirida (SIDA) és la malaltia que causa el virus VIH quan s'ha desenvolupat del tot i la infecció s'ha estès per tot el cos. En aquesta fase final, el sistema immunitari no té forces per combatre altres malalties.

En aquest sentit, si una persona amb VIH segueix el tractament mèdic adequat, no té per què tenir sida. Si la infecció es diagnostica amb temps, el més segur és que el virus no evolucioni.

D'altra banda, el VIH es transmet però no es contagia: no hi ha risc de contagi en accions quotidianes com encaixar la mà, fer servir el mateix bany o beure del mateix got.  El virus VIH només es transmet amb l'intercanvi directe de quatre fluids: sang, semen, flux vaginal i llet materna.

Informar-se i difondre la informació veraç és fonamental combatre les falses creences i estereotips, que són l'origen de les actituds discriminatòries.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -