“Perreo”, “machirulo” i “chundachunda” són alguns dels termes que ha incorporat la Reial Acadèmia Espanyola en la seva darrera versió
La Reial Acadèmia Espanyola (coneguda comunament com a RAE ) ha presentat l'actualització 23.7 del Diccionari de la llengua espanyola . Aquest any el diccionari incorpora 4.381 novetats , entre les quals hi ha nous termes , noves accepcions d'entrades antigues, esmenes a articles ja existents i supressions .
Entre les noves paraules afegides trobem termes com perreu , que es refereix al ball que s'executa generalment a ritme de reguetó amb eròtics moviments de malucs; machirulo , que serveix per descriure un home que exhibeix una actitud masclista; o “chundachunda” , música forta i machacona.
Altres com “sexting”, “no binari”, “big data”, “alien”, “banner”, “pixelar” i “posturear” també formen part ja del nostre diccionari.
Una de les principals novetats d'aquest any és la incorporació de la consulta de sinònims i antònims . En buscar un adjectiu com a “bonic” en la versió en línia de la RAE, trobem al final un espai amb sinònims (“valent”, “bell”) i antònims (“lletig”, “horrible”). És la primera vegada als gairebé 300 anys d'història del diccionari que s'hi afegeix.
La Real Acadèmia Espanyola és una institució dedicada a la normativització i regulació de l' idioma espanyol . S'encarrega, entre altres funcions, de publicar el diccionari oficial de la llengua espanyola (conegut com a DLE), considerat la referència principal quant a definicions i usos de paraules .
La llengua espanyola està en canvi constant a causa de factors com la innovació tecnològica, els canvis socials, l'impacte cultural o la influència d'altres idiomes. Per això, la RAE incorpora cada any noves paraules amb l'objectiu de reflectir el vocabulari actual i les expressions que han guanyat popularitat .
Una institució amb història
La Reial Acadèmia Espanyola (RAE) es va fundar a Madrid en 1713 , sota el regnat de Felip V i per iniciativa de Juan Manuel Fernández Pacheco i Zúñiga . Inspirada en el model de l'Acadèmia Francesa, la RAE va ser creada amb el propòsit de fixar les normes de l'idioma i publicar obres que fossin útils per als parlants de l'espanyol .
La institució està constituïda per 46 acadèmics de nombre vitalicis , és a dir, que tenen un seient permanent a l'acadèmia i la membresia del qual és de per vida. Entre ells trobem escriptors com Arturo Pérez-Reverte , Clara Janés , o Álvaro Pombo , però també experts en l'idioma, com la filòloga hispànica Aurora Egido .
La Reial Acadèmia s'encarrega d' establir i mantenir les normes de l'espanyol . Això inclou definir les regles gramaticals, ortogràfiques i lèxiques per garantir la coherència i la consistència en l'ús de l'idioma. A més a més, treballa per promoure la riquesa cultural i lingüística de la llengua espanyola.
Una de les tasques més comentades és la incorporació de paraules al DLE, un procés que no és gens àgil. Segons ha explicat Santiago Muñoz Machado , director de la RAE, els vocables triguen una mitjana de dos anys a entrar al diccionari a causa dels debats lexicogràfics que tenen els acadèmics i les reunions amb la resta d'acadèmies .
De vegades, la RAE és criticada per ser massa conservadora en la incorporació de termes, especialment els relacionats amb la tecnologia, la cultura contemporània i la sexualitat. Algunes persones consideren que la institució hauria de ser més receptiva als canvis lingüístics ia l' evolució natural de l'idioma . Per exemple, el 2022 hi va haver un debat sobre la incorporació del llenguatge inclusiu .
L'espanyol al món
L'espanyol és una llengua romanç derivada del llatí i és també anomenada castellà , ja que el seu origen és al regne medieval de Castella. L'idioma també va experimentar influències de les llengües germàniques i àrabs i es va acabar consolidant com a llengua independent als segles posteriors.
Amb gairebé 493 milions de persones, l'espanyol és la segona llengua materna del món per nombre de parlants , només darrere del xinès mandarí. És la principal llengua a Espanya , però també en molts llocs d' Amèrica Llatina , com Mèxic, Colòmbia, Argentina, Perú i Veneçuela.
També és una de les sis llengües oficials de les Nacions Unides , al costat de l'àrab, xinès, anglès, francès i rus, i és utilitzada en nombroses organitzacions internacionals. És portador d'una rica tradició cultural i literària : moltes obres literàries i cinematogràfiques escrites i enregistrades en aquest idioma han guanyat un reconeixement a nivell internacional .
Segons l' Institut Cervantes , el nombre d'hispanoparlants continuarà creixent en les properes cinc dècades. L'idioma espanyol té un paper important en la comunicació internacional i enriqueix la diversitat lingüística i cultural a tot el món.