21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

La sequera deixa al descobert part de la història

Els baixos nivells en rius i llacs provocats per les altes temperatures han tret a la llum sorprenents elements que durant anys havien estat sota l’aigua

El canvi climàtic està provocant un augment desmesurat de les temperatures, amb onades de calor que estan afectant la població però també l’entorn rural. Les altes temperatures han contribuït a fer que els nivells de l’aigua estiguin molt baixos, cosa que ha portat algunes parts del món a suportar importants sequeres.

La sequera sol tenir conseqüències negatives tant per a les persones com per al medi ambient. La manca d’aigua pot provocar pèrdues a les produccions agrícoles, amb la consegüent pèrdua d’aliments. A més, la sequera pot suposar un mal a l’hàbitat natural, amb pèrdua de la biodiversitat (extinció d’espècies vegetals i animals que no tenen aigua per alimentar-se).

Però més enllà d’aquestes conseqüències, els darrers mesos la sequera ha provocat troballes inesperades: el nivell de l’aigua ha baixat tant que la sequera ha deixat al descobert objectes molt antics que, durant anys, havien estat submergits sota l’aigua.

Una de les troballes més sorprenents d’aquestes últimes setmanes ha passat a Sèrbia. Els nivells d’aigua baixos al riu Danubi han revelat les restes enfonsades de vaixells de la Segona Guerra Mundial. Els vaixells, trobats prop de la ciutat de Prahovo, formaven part d’una flota nazi enfonsada el 1944.

Una cosa semblant ha passat a Espanya, on el Dolmen de Guadalperal ha aparegut a l’embassament de Valdecañas, a la província central de Càceres. El dolmen, que podria ser de l’any 5000 aC, acostuma a estar submergit. És conegut popularment com l’Stonehenge espanyol per la seva similitud amb el monument de Gran Bretanya.

A Alemanya han sortit al descobert les conegudes com a “pedres de la fam” a les ribes del riu Elba, també per culpa de la sequera. Es tracta d’unes roques que es remunten al segle XV i on van ser gravades línies que marcaven els nivells de l’aigua en sequeres anteriors. Aquestes marques eren una manera d’advertir les futures generacions.

A Roma (Itàlia), els nivells baixos de l’aigua del riu Tíber han revelat les ruïnes d’un antic pont que podia haver estat construït per l’emperador Neró al voltant de l’any 50 dC. Tot i que era habitual veure una part del pont, ara la sequera ha revelat gran part d’aquesta estructura romana.

Troballes en altres parts del món

La sequera no només està afectant el continent europeu, sinó que altres parts del món també estan patint aquesta conseqüència directa del canvi climàtic. En el cas dels Estats Units, els nivells baixos de l’aigua també estan traient a la llum noves troballes.

Per exemple, l’enorme sequera que afecta aquests mesos a l’estat de Texas ha deixat al descobert una col·lecció d’empremtes de dinosaures al Parc Estatal Dinosaur Valley de Glen Rose. El baix nivell del riu Paluxy és el que ha permès trobar aquestes empremtes, que pertanyen a dinosaures teròpodes.

Als Estats Units també han tingut lloc troballes com a mínim sorprenents. La sequera del llac Mead, a prop de Las Vegas, ha tret a la llum el cadàver d’una persona dins un barril. Els detectius a càrrec de la investigació creuen que la mort d’aquesta persona podria estar relacionada amb la màfia i els sicaris nord-americans de les dècades de 1970 i 1980.

La pitjor sequera en 500 anys

La sequera greu que afecta moltes regions d’Europa des de principis d’any s’ha estès i agreujat a principis d’agost. Les causes d’aquesta sequera estan relacionades amb una limitació de les precipitacions i amb les onades de calor experimentades des del mes de maig.

La situació és preocupant: el 47% del territori europeu es troba en situació de prealerta, mentre que un 17% més està en alerta per les conseqüències de la sequera. La situació de prealerta, representada en color taronja, s’activa quan la manca de pluja afecta la humitat del terra. La d’alerta, en color vermell, quan aquests efectes ja es noten a la vegetació.

Són les darreres dades publicades per l’Observatori Global de la Sequera de la Comissió Europea, el qual alerta que a Europa es podria estar vivint la pitjor sequera dels darrers 500 anys.

El perill de sequera s’ha agreujat a països com Itàlia, Espanya, Portugal, França, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Romania, Hongria, nord de Sèrbia, Ucraïna, Moldàvia, Irlanda i el Regne Unit. A més, l’informe indica que és probable que les condicions inusualment càlides i seques es puguin repetir fins al novembre a la zona occidental mediterrània.

La situació està fent que molts països estiguin prenent mesures per fer front a la sequera. A França, per exemple, les mesures que es preveuen van des de reduir les extraccions d’aigua per a l’agricultura fins a prohibir puntualment el reg de jardins públics.

A Espanya, el Consorci d’Aigües de Bilbao, al País Basc, ha recomanat limitar el consum d’aigua a 16 municipis en alerta per les sequeres. En aquests municipis, es recomana que els seus habitants no omplin les piscines privades o facin servir l’aigua per rentar vehicles. A Catalunya alguns municipis també han començat a aplicar restriccions d’aigua.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -