21 desembre 2024
spot_img
21 desembre 2024

La sequera també s’agreuja a la tardor

Barcelona i la seva àrea metropolitana han entrat a nivell de preemergència, aprovant restriccions a l'ús de l'aigua per a milions d'habitants

La sequera és un fenomen climàtic en què la disponibilitat d'aigua se situa per sota del que és habitual i sol ser comú en els mesos càlids d'estiu , quan gairebé no hi ha precipitacions. Tot i això, l'impacte del canvi climàtic ha canviat aquesta situació, fent que els períodes secs s'estenguin a estacions més plujoses , com la tardor .

Es lo que está ocurriendo en territorios como Catalunya, donde el gobierno ha tenido que activar un plan de preemergencia por la sequía que ahora mismo está sufriendo la región. De esta manera, la Generalitat podrá intensificar algunas medidas para forzar la reducción del consumo de agua ante la falta de lluvias.

Aquest pla afectarà el sistema Ter-Llobregat , empresa pública que proveeix d'aigua 202 municipis de 14 comarques, incloent-hi Barcelona i la seva àrea metropolitana . En total, uns 6 milions de habitants. L'objectiu és aplicar mesures transitòries per evitar haver de declarar la fase d'emergència , que implicaria restriccions al consum domèstic .

Entre aquestes mesures d'adaptació , la Generalitat ha explicat que les piscines privades no es podran omplir, estarà prohibit netejar amb aigua potable els carrers, els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat i tampoc no es podran omplir fonts ornamentals ni llacs artificials .

Catalunya está viviendo la sequía más extrema de su historia. Según datos del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la racha de sequía acumula ya 31 meses consecutivos y el 50% del territorio catalán se ha visto afectado de manera persistente. 

El cas de Doñana

Catalunya no es el único territorio que está sufriendo las consecuencias de la sequía. En España, otro de los casos más sonados es el de Doñana. Este Parque Nacional, ubicado entre Huelva y Sevilla, tiene más de 50.000 hectáreas de extensión y en él conviven especies únicas y en peligro de extinción

En els darrers anys, aquest espai també s'ha vist greument afectat per la manca de precipitacions . Segons l'últim estudi publicat a la revista Science of The Total Environment , el 59% de les llacunes més grans de Doñana no s'han inundat almenys des del 2013 . Això té un impacte directe a la fauna que habita allà que disposa de menys aigua per poder subsistir.

La sequera que experimenta la zona ha fet que el govern limiti els regadius . És a dir, els agricultors que sembren a Doñana tenen menys aigua per regar . A això s'hi afegeix la manca de pluges : si no plou i no hi ha aigua per regar els cultius, els professionals que es dediquen a l'agricultura tenen més dificultats per treure la seva feina endavant.

Un dels sectors més afectats és l'arròs. Les maresmes del Guadalquivi r, ubicades a Doñana, són una de les productores d'arròs més grans d'Espanya . Aquest any, tota la situació de l'aigua ha portat els agricultors d'aquest cereal a paralitzar completament el sembrat .

Això no només deixa moltes famílies sense feina , sinó que també afectarà probablement els consumidors . La interrupció en la producció d'arròs tindrà un impacte en la disponibilitat i els preus d'aquest aliment als supermercats en el futur.

Impacte del canvi climàtic

Los casos de Catalunya y Doñana son solo algunos de los ejemplos de cómo la sequía es un fenómeno cada vez más extendido. En España, se han producido unas precipitaciones un 11% por debajo del valor normal en el último año, según datos de WWF. Como consecuencia, muchos ríos, pantanos y embalses se están vaciando

L' Agència Estatal de Meteorologia d'Espanya ( AEMET ) preveu que hi haurà pluges abundants els propers mesos de tardor i hivern. Tot i això, serà difícil deixar enrere la sequera: a l'octubre, les precipitacions han estat abundants i, tot i així, no van aconseguir pal·liar la sequera meteorològica que travessa actualment el país.

La situació és semblant a la Unió Europea, on el 30,2% del territori es troba en situació de prealerta i el 2,4% en alerta per culpa de la sequera. Són les últimes dades de l' Observatori Global de la Sequera de la Comissió Europea, que alerta que la greu i prolongada sequera que va afectar Europa durant la major part del 2022 segueix afectant actualment àmplies zones de la regió.

En tota aquesta situació, el canvi climàtic és clau. Aquest provoca un augment generalitzat de les temperatures , cosa que pot comportar a l'evaporació de l'aigua a la superfície amb més rapidesa. També altera els patrons de precipitació , fent que les pluges siguin més intenses però menys freqüents.

Tot això contribueix negativament, fent que els períodes secs es prolonguin . La tendència global és que hi ha un augment en la freqüència, la intensitat i la durada dels períodes de sequera. Per tot això, és fonamental abordar el canvi climàtic i els seus efectes de manera integral.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -