23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

‘La sociedad de la nieve’, nominada als Globus d’Or

El nou film del director espanyol J.A. Bayona narra la història dels joves que van sobreviure a l'accident dels Andes el 1972.

El 1972, un vol de la Força Aèria Uruguaiana utilitzat per transportar un equip de rugbi a Xile s'estavella en un glaciar al mig dels Andes. Només 29 dels seus 45 passatgers sobreviuen a l'accident. Atrapats en un dels entorns més inaccessibles i hostils del planeta, es veuen obligats a recórrer a mesures extremes per mantenir-se amb vida.

Aquest esdeveniment, que va succeir en la realitat, va ser adaptat al cinema per primera vegada el 1993 amb la pel·lícula "Viven" del director nord-americà Frank Marshall. Ara és el torn de Juan Antonio Bayona, director espanyol que aquest divendres 15 de desembre estrena "La sociedad de la nieve", llargmetratge inspirat en la història real dels supervivents d'aquell accident.

La pel·lícula es basa, al seu torn, en el llibre amb el mateix nom de Pablo Vierci. L'escriptor uruguaià es va reunir amb els 16 supervivents finals i va recollir els seus testimonis en aquest llibre, on van explicar com van superar aquesta situació extrema, com van entendre la mort, què va significar l'accident i com va influir en les seves vides posteriors.

Abans del seu estrenament a les sales, "La sociedad de la nieve" està sent tot un èxit per a la crítica cinematogràfica. Està nominada al Globus d'Or a la millor pel·lícula en llengua no anglesa juntament amb altres produccions com "Anatomía de una caída" de Justine Triet, "La zona de interés" de Jonathan Glazer i "Vidas pasadas" de Celine Song (totes dues també nominades a millor pel·lícula de drama).

La pel·lícula de Bayona també és candidata a 13 premis Goya i va ser seleccionada per l'Acadèmia de Cinema per representar Espanya a la pròxima edició dels premis Oscar.

Accident al mig de la neu J.A.

Bayona es va interessar per la història de l'accident dels Andes després de llegir el llibre de Vierci mentre investigava per a la seva pel·lícula "Lo imposible" (2012). El primer correu electrònic que va enviar als supervivents de la tragèdia va ser el 2011 i, des de llavors, ha estat treballant en aquest projecte de forma paral·lela a les seves altres pel·lícules.

El 2018, va començar a elaborar amb el seu equip el guió del llargmetratge. Per crear la història van entrevistar els supervivents, les seves famílies i les famílies dels qui van morir a la muntanya. L'objectiu del director era que la pel·lícula es semblés el màxim possible a la història real que va succeir.

La participació dels supervivents ha estat clau en tot el procés. Bayona va intentar que cadascun dels actors establís un vincle amb la persona que el interpretava o amb la seva família. Aquesta connexió va estar també durant els mesos de rodatge, de manera que els actors podien parlar i preguntar directament als protagonistes reals d'aquesta història.

La fidelidad también está en los escenarios elegidos para grabar. La película se ha rodado mayoritariamente en Sierra Nevada (España), pero hay varias localizaciones en los Andes, incluido el Valle de las Lágrimas (donde ocurrió el suceso). En esta superproducción han trabajado más de 300 profesionales y una gran cantidad de actores.

La fidelitat també es troba en els escenaris triats per gravar. La pel·lícula s'ha rodada principalment a Sierra Nevada (Espanya), però hi ha diverses localitzacions als Andes, incloent el Valle de las Lágrimas (on va ocórrer l'esdeveniment). En aquesta superproducció han treballat més de 300 professionals i una gran quantitat d'actors.

Bayona, director d'abast internacional

Juan Antonio Bayona (Barcelona, 1975) és un dels directors espanyols més reconeguts no només a nivell nacional, sinó també internacional. El seu primer llargmetratge, "El orfanato" (2008), va ser tot un èxit: va aconseguir set premis Goya, entre ells els de millor director novel i guió original.

Aquesta va ser la seva primera pel·lícula en espanyol i no ha tornat a rodar en aquest idioma fins ara, amb "La sociedad de la nieve", on tots els actors són llatinoamericans (recordem que a l'accident dels Andes els joves eren uruguaians).

El director es va llançar al mercat internacional el 2012 amb "Lo imposible", una pel·lícula també basada en fets reals que narra la història d'una família que va sobreviure al tsunami de l'oceà Índic del 2004 i amb la qual va guanyar el Goya a Millor Director. Bayona va treballar amb actors internacionals molt reconeguts com Naomi Watts o Tom Holland, que en aquell moment era només un nen.

El 2016 va llançar "Un monstruo viene a verme", adaptació de la novel·la homònima de Patrick Ness, protagonitzada també per actors de Hollywood. La pel·lícula narra la història d'un jove que ha de cuidar de la seva mare malalta. L'èxit de Bayona va seguir creixent i el 2018 el prestigiós director Steven Spielberg el va triar per dirigir la seqüela de "Jurassic World".

Amb "La sociedad de la nieve", Bayona es consagra com un dels directors contemporanis més importants d'Espanya.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -