16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

La taula periòdica, el cor de la ciència química

Fa 150 anys el químic rus Dimitri Mendeléiev va descobrir la taula periòdica dels elements, una avenç fonamental i revolucionari per la química

Segurament a l’escola ja t’hagin parlat de la taula periòdica dels elements. Potser fins i tot l’has hagut d’estudiar. I mentre passes hores mirant-la, pensaràs, per què l’he de memoritzar? Quina importància pot tenir una taula?

Doncs, molta! La taula periòdica mostra els elements de la naturalesa segons el seu nombre atòmic i les seves propietats químiques. És  molt útil per veure les relacions entre les propietats dels elements o predir propietats d’aquells que encara no han estat descoberts.

La taula és fruit del treball de molts científics al llarg de la història. Tot i així, va ser el químic rus Dimitri Mendeléiev qui va publicar una primera versió de la taula periòdica dels elements.

Aquesta versió inicial s’ha anat desenvolupant a mesura que es descobrien nous elements i les seves propietats fins a arribar a la taula que t’ensenyen avui dia a l’escola. I aquest 2019 se celebra el 150 aniversari de la publicació d’aquesta primera versió.

 

Com un joc de cromos

Un element és una substància que no pot ser descomposta en una altra de més simple.

Conèixer les seves característiques és molt important en química, ja que permet veure les relacions entre propietats, sintetitzar nous elements i analitzar comportaments químics.

Es diu que el descobriment d’aquesta taula va ser com un joc de cromos o un trencaclosques, ja que, segons la llegenda, Mendeléiev hauria fabricat uns cromos amb els elements coneguts per disposar-los en l’ordre correcte i estudiar les seves propietats.

Mendeléiev no partia de zero. Abans que ell, altres científics havien intentat realitzar classificacions dels elements. El rus sabia que primer de tot havia d’ordenar els cromos segons el pes atòmic i, si un element no coincidia amb les propietats d’aquells que el rodejaven, deixava un espai en blanc. La manca d’instruments pròpia de l’època feia més difícil calcular els pesos exactes.

Una vegada resolt el trencaclosques, Mendeléiev va publicar la primera versió de la taula periòdica l’any 1869. Els posteriors descobriments van anar confirmant les seves intuïcions. És a dir, la taula periòdica de Mendeléiev va permetre predir propietats dels elements que encara no s’havien descobert.

 

150 anys de descobriments químics

Per commemorar el 150 aniversari de la taula periòdica, l’ONU ha volgut reconèixer el paper de la química en el Desenvolupament Sostenible, ja que gràcies a aquesta ciència, hem desenvolupat moltes solucions a problemes d’alimentació, salut, energia, etc.

Vols conèixer encara més raons sobre la importància d’aquest descobriment? El Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) se suma a la celebració amb l’exposició ‘Elemental: La taula periòdica dels elements químics’ per descobrir la importància dels elements en el nostre dia a dia.

Trobem els elements en molts aspectes de la nostra vida diària! Uneix-te a la campanya #laTablaentusmanosMNCN i comparteix una fotografia amb un element amb el qual interactuïs en el teu dia a dia. Formaràs part de l’exposició!

Informació elaborada en col·laboració amb MNCN

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -