La Unió Europea planta cara a Israel
La Comissió Europea revisarà l’acord d’associació que té amb Israel enmig de l’ofensiva a Gaza i les possibles violacions de drets humans
Israel i la Unió Europea han tingut històricament una bona relació basada en la cooperació. L’any 2000, va entrar en vigor un tractat conegut com l’Acord d’Associació UE-Israel, que establia una associació política i econòmica entre les dues parts.
Entre altres mesures, l’acord va establir una àrea de lliure comerç on productes, serveis i capitals circulen pràcticament sense aranzels. Juntament amb els Estats Units, la UE és el principal soci comercial d’Israel, on envia el 28% de les exportacions i rep el 34% de les importacions.
Com tots els acords d’associació de la UE, aquest inclou una clàusula que estableix que el respecte als drets humans i als principis democràtics és fonamental per a l’acord. Aquesta clàusula permet suspendre total o parcialment l’acord si n’hi ha violacions greus dels drets humans.
Ara la Unió Europea ha anunciat que revisarà aquest acord després que l’exèrcit israelià hagi intensificat l’ofensiva militar a Gaza. Diversos països del bloc, entre ells Espanya, van demanar aquesta revisió després de la decisió d’Israel de prohibir l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja.
La mesura ha comptat amb 17 vots a favor i 10 en contra, entre ells els d’Alemanya, Itàlia i Hongria. Tot i que no se sap quan es durà a terme la revisió, l’anunci suposa un missatge de preocupació i condemna cap a la situació que viuen els ciutadans a Gaza.
Com és la situació a Gaza?
La revisió anunciada per la UE no és l’única pressió internacional que està rebent Israel perquè aturi l’ofensiva militar. El Regne Unit, França i Canadà han signat una declaració conjunta sobre la situació a Gaza, en què amenacen de prendre mesures concretes contra Israel si no frena els bombardejos.
No obstant això, el país liderat per Benjamin Netanyahu no s’atura. En menys d’una setmana, l’exèrcit israelià ha matat més de 500 persones a Gaza. Més de 53.475 palestins han estat assassinats a mans d’Israel i prop de 121.400 persones han resultat ferides a Gaza des de l’inici de la guerra contra Hamàs el 7 d’octubre del 2023.
Però les persones que viuen a Gaza no només pateixen els bombardejos, sinó també una terrible situació humanitària que amenaça amb matar-los de fam. Israel porta mesos bloquejant l’entrada de menjar, medicines i suplements nutritius, impedint que la població pugui accedir a productes essencials per a la seva supervivència.
En els darrers dies, el govern israelià ha permès que entrin alguns camions a la Franja. No obstant això, el control als llocs fronterers i les condicions imposades per al repartiment de productes, estan fent impossible que l’ajuda arribi als que la necessiten.
Segons l’Organització Mundial de la Salut, en els darrers dos mesos 57 nens han mort a la Franja pels efectes de la desnutrició, uns 500.000 gazians s’enfronten a un risc imminent de fam i la totalitat de la població pateix inseguretat alimentària aguda.
Com t’afecta aquesta notícia?
La guerra a Gaza, la postura de la Unió Europea, el bloqueig humanitari… Tot això són realitats que formen part del món globalitzat on vivim i de les que podem aprendre una mica més amb aquesta notícia. Entendre com es relacionen els països i quin paper tenen organismes com la UE també és important per comprendre l’actualitat.
Encara que la guerra a Gaza estigui passant a milers de quilòmetres del nostre país, és una cosa que ens interpel·la directament com éssers humans i que ens permet reflexionar sobre els valors que volem defensar: pau, justícia, dignitat… A més, com a ciutadans de la UE, és important saber quines mesures pren l’organització de la qual formem part.