22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

LALIGA denuncia racisme contra jugadors del Barça

Els futbolistes Lamine Yamal, Raphinha i Ansu Fati van rebre insults racistes durant l'últim partit disputat al Santiago Bernabéu

El futbol espanyol torna a ser notícia per un cas de racisme al camp. Lamine Yamal, Raphinha i Ansu Fati, jugadors del F.C. Barcelona, van rebre insults racistes durant el partit contra el Reial Madrid celebrat dissabte passat 27 d’octubre al Santiago Bernabéu.

Mentre es disputava el clàssic, els jugadors del Barça van sentir crits dels aficionats del Madrid amb insults tan greus com “puto negre”, “puto moro”, “mena de merda” i “a vendre mocadors al semàfor”. Altres aficionats van gravar la situació i l'han compartida a les xarxes socials. 

El partit, que va acabar amb la victòria del Barça (0-4), va quedar tacat pel racisme. Després dels fets, LALIGA, organització encarregada de gestionar la principal divisió del futbol professional a Espanya, va compartir un comunicat condemnant les intolerables conductes racistes dels aficionats.

L'organització també ha anunciat que informarà de forma immediata els insults i gestos racistes rebuts pels jugadors davant la Secció d'Odi de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional, la unitat especialitzada dedicada a la investigació i prevenció dels delictes d'odi al nostre país.

D'altra banda, el Reial Madrid va emetre un comunicat de condemna pel que ha passat i ja ha anunciat que obrirà una investigació per localitzar i identificar els autors dels insults. Vinícius Júnior, jugador brasiler del Reial Madrid que també ha estat víctima de racisme al camp, ha mostrat el seu suport als seus companys de professió.

Condemnes contra el racisme al futbol

A Espanya, les sancions contra les actituds racistes que tenen lloc en els partits de futbol no corresponen a LALIGA. La legislació vigent no permet a aquesta associació esportiva imposar sancions disciplinàries ni administratives; per exemple, no té la capacitat d'aturar un partit després que un aficionat insulti un jugador.

LALIGA té la possibilitat de denunciar les discriminacions racials que passen al camp davant d'altres organismes, que sí que tenen capacitat i responsabilitat d'aplicar sancions; com el Comitè de Competició de la RFEF o la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport. 

Aquest 2024, a Espanya s'han produït les primeres condemnes per insults racistes en un camp de futbol. En total, hi ha hagut tres casos i la víctima sempre ha estat la mateixa: Vinícius Júnior, jugador brasiler del Reial Madrid. 

La primera condemna va tenir una repercussió mundial per ser pionera: tres aficionats del València van ser condemnats a vuit mesos de presó per un delicte contra la integritat moral amb agreujant d'odi pels insults xenòfobs que van cridar el futbolista a l'estadi de Mestalla.

A més de la condemna, els tres aficionats van signar a petició del Reial Madrid una carta en què van demanar perdó al jugador, al club i a tots els que poguessin sentir-se ofesos per les seves paraules. La sentència també els prohibeix accedir a estadis en què es juguin partits organitzats per LALIGA.

Igualtat i respecte al futbol

Esports com el futbol tenen el potencial de fomentar la cohesió social i transmetre valors importants, com el joc net, el respecte mutu i la tolerància entre els jugadors. No obstant això, de vegades aquesta activitat també deixa espai per al racisme i la discriminació.

Per això és fonamental promoure la diversitat i la inclusió, i educar no només jugadors, sinó també entrenadors, àrbitres i aficionats sobre la importància del respecte mutu i la igualtat tant dins com fora del camp. Això ajudarà a erradicar el racisme i la discriminació en l'esport, però també a construir una societat més justa.

Aquesta idea ha de ser essencial en el futbol professional i a les lligues professionals de tot el món. Entre altres raons, perquè aquest esport reuneix milions d'aficionats i espectadors a tot el món i s'ha convertit en un exemple a seguir per a moltes persones. 
Però aquesta idea també ha d'arribar als nivells més baixos de l'esport. En partits de futbol infantil i juvenil és fonamental que tant els joves futbolistes, com les famílies, els entrenadors i els àrbitres siguin conscients que la violència, la intolerància, el racisme o la xenofòbia no tenen cabuda al camp.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -