18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Lectures i autors imprescindibles per entendre l’economia

Hem recopilat una llista de llibres d’autors diferents per comprendre millor com funciona l’economia i què signifiquen els diferents conceptes econòmics

Joaquín Estefanía, periodista. Exdirector del diari El País.

L’economia és un tema que, a priori, pot semblar-nos complex, ja que abasta una àmplia gamma de conceptes i teories. Per comprendre-la millor és fonamental comptar amb recursos que ens acostin als seus fonaments d’una manera accessible. Per això, podem accedir a moltes obres divulgatives.

Des de fa anys hi ha molts autors i autores que es dediquen a investigar i crear obres divulgatives en el camp de l’economia. Aquests experts han dedicat anys d’estudi i experiència a desxifrar els conceptes econòmics i, amb els seus llibres, tracten de presentar-los de manera clara i comprensible per al públic.

Recopilem alguns dels llibres més interessants per comprendre millor com funciona l’economia i què signifiquen els diferents conceptes econòmics.

‘Breve historia de la euforia financiera’, de John Kenneth Galbraith

Un petit llibret de només 140 pàgines és el que serveix millor per entendre com funciona l’economia. Es tracta de la Breu història de l’eufòria financera, escrit a principis de la dècada dels noranta del segle passat per un dels més importants divulgadors de tots els temps: John Kenneth Galbraith. Galbraith respon a qüestions com ara quin és l’origen de totes les crisis econòmiques o si s’aprèn dels errors passats.

‘La riqueza de las naciones’, de Adam Smith

Inventor de l’economia com a ciència, l’escocès explica en aquest llibre dens què és la “mà invisible” i com l’interès propi de cadascú condueix al benestar general. També parla d’altres conceptes com ara la divisió del treball. Si es vol començar a llegir sobre economia, no és recomanable començar aquest llibre, encara que sigui històricament el primer (segle XVIII), ja que pot resultar complex.

‘Manifest comunista’, de Marx y Engels

El llibre adequat de Marx per conèixer la ideologia del comunisme i les seves arrels econòmiques és El capital, però és un text de gran dificultat per als lectors no experts en el tema. En canvi, el Manifest comunista és clar, senzill, amb bellesa literària i la seva lectura pot ajudar a entendre què passa avui.

‘Ensayos de persuasión’, de John Maynard Keynes

Keynes va ser l’economista més influent del segle XX. La seva obra més important, la Teoria general de l’ocupació, l’interès i els diners són de lectura molt complexa. Per a qui ho vulgui conèixer, es recomanen els seus Assajos de persuasió, que són molt heterogenis. Keynes defensa el paper de l’Estat quan els mercats deixen de funcionar o ho fan molt deficientment.

‘Capitalismo, socialismo y democracia’, de Joseph Schumpeter

“El capitalisme pot sobreviure? No, no crec que pugui”, es presentava i responia aquest economista austríac. Però no sobreviuria no pas pel seu fracàs sinó pels seus èxits. Autor del mediàtic concepte de “destrucció creadora” pel qual les empreses antiquades són constantment destruïdes i reemplaçades per altres de més modernes.

‘Democracia industrial’, de Beatrice Webb

Webb va ser la primera dona que va desenvolupar el concepte d’Estat de Benestar. Va ser una de les fundadores de la Societat Fabiana, on s’agrupaven els socialistes que no creien en la revolució violenta sinó en les reformes.

‘Camino de servidumbre’, de Friedrich Von Hayek

Un dels cims de l’ultraliberalisme econòmic creia que l’economia planificada i el socialisme són un perill per a la llibertat individual i condueixen al totalitarisme. Va establir una forta rivalitat amb Keynes.

‘Libertad de elegir’, de Milfon Friedman

Creador de l’escola de Chicago. Margaret Thatcher, exprimera ministra del Regne Unit, i Ronald Reagan, expresident dels Estats Units, es van recolzar en les seves idees per establir la revolució conservadora. Friedman va ser molt influent i va afirmar que l’única finalitat d’una empresa és guanyar diners.

‘Curso de economía moderna’, de Paul Samuelson

Possiblement el manual més venut entre els estudiants d’economia i possiblement l’economista més complet de la història. Assessor de diversos presidents demòcrata americans, completava la seva tasca pedagògica escrivint a diaris i revistes.

‘Estabilizando una economía inestable’, de Hyman Minsky

Seguidor de Keynes als Estats Units, va ser el primer a mostrar la fragilitat de les finances. Es parla d’un “moment Minsky” quan els inversors que deuen molts diners es veuen obligats a vendre les seves inversions per poder pagar els seus préstecs, cosa que provoca pèrdues a tots els mercats.

‘El capital en el siglo XXI’, de Thomas Piketty

Aquest jove economista francès ha aconseguit el que cap dels seus contemporanis: col·locar les desigualtats al centre de les polítiques econòmiques dels països. Demostra com les concentracions extremes de riquesa amenacen els valors de les democràcies.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -