25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

L’equinocci marca l’inici de la tardor

Els equinoccis tenen lloc dues vegades l'any i són moments en què el dia i la nit tenen la mateixa durada

El diumenge 22 de setembre va tenir lloc un dels dos equinoccis que tenen lloc cada any al planeta Terra. En aquest cas, l'equinocci marca l'inici de la tardor a l' 'hemisferi nord i l'inici de la primavera a l' 'hemisferi sud. En què consisteix aquest fenomen?

La paraula equinocci procedeix del llatí i significa “nit igual”: una referència al fet que, durant aquest fenomen, el dia i la nit tenen la mateixa durada. D'aquesta manera, el període de llum i foscor dura aproximadament 12 hores cadascun, completant les 24 hores que té un dia. 

En el cas de la Terra, el nostre planeta gira en un eix amb una inclinació de 23,5 graus respecte a la seva orbital pla. Això vol dir que, mentre la Terra realitza la seva òrbita de 365 dies, els hemisferis s'inclinen i per tant estan més a prop o més lluny dels raigs solars. En el moment de l'equinocci, el Sol es troba exactament sobre l'equador de la Terra.

Com a conseqüència d'aquesta posició, la llum solar es distribueix de manera uniforme sobre els dos hemisferis, fent que totes les parts del planeta rebin la mateixa quantitat de llum i ombra dues vegades a l'any (a l'equinocci de tardor i a la primavera).

D'altra banda, la Terra no és l'únic lloc on es produeixen aquests fenòmens: tots els planetes del Sistema Solar experimenten equinoccis. El 2009, per exemple, la sonda Cassini es trobava a l'òrbita de Saturn i va captar un equinocci d'aquest planeta. 

Els equinoccis i el canvi d'estació

A la Terra, els equinoccis de tardor i primavera (juntament amb els solsticis d'estiu i d'hivern) marquen els canvis d'estacions. L'equinocci de tardor té lloc cada any entre el 22 i 23 de setembre a l'hemisferi nord, mentre que a l'hemisferi sud comença la primavera en aquestes dates. I viceversa: quan la primavera comença a l'hemisferi nord, arriba la tardor al sud.

A partir d'avui, el Sol s'amagarà abans a l'hemisferi nord i és probable que comencin a notar-se temperatures més fresques. No obstant això, cal tenir en compte que els canvis d'estació no vénen marcats pels canvis de temperatura, sinó pels canvis en la posició astronòmica de la Terra en relació amb el Sol.

Això significa que el tardor (així com la resta d'estacions) ve marcat pel moment en què passa l'equinocci, encara que en alguns punts de la Terra segueixi fent un calor estiuenca. Així doncs, no hem de confondre els canvis climatològics amb els canvis astronòmics.

Celebrant l'equinocci de tardor

En moltes cultures, els equinoccis marquen el principi i la fi d'un cicle; a la primavera, s'acaba el fred i es dóna pas al bon temps, mentre que a la tardor és ben al contrari. Per això moltes comunitats del món celebren l'arribada dels equinoccis de manera especial.

Per exemple, a la cultura cèltica l'arribada de la tardor se celebra amb la festivitat coneguda com Haleg-Montah, que significa Mes Sagrat. Aquesta festivitat es va popularitzar amb el nom de Mabon al Regne Unit, encara que en l'actualitat es coneix com a “Temps de Collita” el Dia d'Acció de Gràcies.

Aquesta és una data assenyalada en què es donen les gràcies pels fruits que han sorgit de la terra durant els mesos anteriors i es recorda la importància de compartir-los amb els nostres éssers estimats. Això es fa amb l'objectiu de obtenir les benediccions dels déus durant els mesos dhivern.

No és l'únic lloc on se celebra l'arribada de la tardor. A Japó, els equinoccis marquen un període anomenat Ohigan u O-Higan, en què moltes persones honoren els seus avantpassats. Durant els dies propers a l'equinocci, molts japonesos visiten les tombes dels seus familiars i éssers estimats.

La religió jueva també té la seva pròpia festivitat, coneguda popularment com Succoth. Aquesta festa té el seu origen a la Bíblia, on s'hi refereixen com “Festa de les Cabanes” o “Els Tabernacles”. Aquesta festa també celebra la importància de les collites, rememorant la precarietat de la vida dels jueus durant anys passats.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -