10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

Les comunitats energètiques: la gran oportunitat

Colaboració de Ramon Roig, impulsor y miembro fundador de la cooperativa energética de consumo compartido Balenyà Sostenible

La Comunitat Europea va incorporar el 2018 un nou actor al sector elèctric: les Comunitats d’Energia Renovable o, més comunament conegudes com les comunitats energètiques locals.

Són entitats basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i efectivament controlades pels socis i sòcies situats a les proximitats dels projectes. 

La fórmula que s’adapta millor a aquestes exigències és la cooperativa de consum.

És una gran oportunitat en el marc de l’economia social, de l’apoderament de veïnes i de veïns de milers de localitats de la geografia espanyola que es poden organitzar per passar d’agents passius a agents absolutament actius i protagonistes de la transició energètica.

Una revolució que, en certa manera, ja ha succeït a països propers, com a Alemanya, on hi ha milers de petites cooperatives locals que han esdevingut actors rellevants del nou mapa elèctric alemany.

Aquestes veïnes i veïns comparteixen l’energia renovable en una ràtio de fins als 2.000 metres (tot i que això només aplica per a tecnologia fotovoltaica ubicada íntegrament a cobertes o terra industrial). No serveix per a molins de vent, ni per a petits camps fotovoltaics a terra. 

Osona, comarca de referència 

Són moltes les iniciatives de comunitats energètiques que han anat emergint a diferents àmbits de la geografia espanyola: La Palma, València, Mallorca, Navarra o Catalunya, entre molts altres entorns.

Però potser en pocs espais hi ha hagut una explosió de tanta profunditat com a la comarca d’Osona, situada al centre geogràfic de Catalunya. 

Amb els seus 50 municipis i poc més de 160.000 habitants, i al recer del Consell Comarcal d’Osona, s’ha generat una gran taca d’oli en la creació de comunitats energètiques, fins al punt que a més de la meitat dels municipis els veïns i veïnes s?han organitzat per crear una cooperativa de consumidors, amb l?objectiu de ser una comunitat energètica local. Això vol dir que han aprovat uns estatuts, han aportat un mínim de 3000 euros de capital entre un mínim de 10 persones sòcies, i han superat les mai fàcils traves dels registres de cooperatives. 

Però la dada és encara més contundent quan es comprova que els municipis on s’ha creat una comunitat energètica vénen a representar el 96% de la població de la comarca.

La força que s’ha generat és tan gran que ja s’ha constituït una cooperativa de segon grau, que es va batejar amb el nom d’“Osona Energia”, però que en aquests moments està donant servei a gairebé més comunitats de fora de la comarca que de la pròpia comarca. 

I entre les seves comunitats, algunes ja estan compartint energia entre els veïns, com ara Balenyà Sostenible o Taradell Sostenible.

Això es pot expandir i és sens dubte una gran oportunitat.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -