L'informe Global Carbon Budget adverteix que hi ha un 50% de probabilitats de superar els 1,5 °C d'escalfament de manera constant en només sis anys
Quan falta un mes i mig per acabar el 2024, es preveu que aquest any s'enviïn a l'atmosfera 41.600 milions de tones de diòxid de
Quan falta un mes i mig per acabar el 2024, es preveu que aquest any s'enviïn a l'atmosfera 41.600 milions de tones de diòxid de carboni. El CO2 prové principalment de la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural, i les seves emissions són unes de les més contaminants per al nostre planeta.
L'últim informe ‘Global Carbon Budget’ ha arribat a aquesta conclusió després de l'anàlisi de dades climàtiques recollides per 119 científics de 86 organitzacions de 19 països. L'estudi assenyala que aquest volum de contaminació arriba a un nou màxim històric.
A més, l'informe adverteix que el temps per evitar un escenari amb els pitjors impactes del canvi climàtic gairebé s'ha esgotat. Si les emissions segueixen a aquest ritme, existeix un 50% de possibilitats que la temperatura mitjana mundial superi el límit d'1,5 °C en tan sols sis anys.
Se prevé que las emisiones de CO2 en 2024 alcancen las 41.600 millones de toneladas: 37.400 millones proceden de los combustibles fósiles y 4.200 millones se atribuyen a cambios de uso de la tierra.
Informe del @gcarbonproject en @Climatica.https://t.co/3ddzzBVQJF pic.twitter.com/a8q88IMaSM
— Eduardo Robaina (@EduRobayna) November 13, 2024
La publicació de l'informe arriba mentre se celebra la Cimera del Clima (COP29) a Bakú (Azerbaidjan), un esdeveniment organitzat per les Nacions Unides (ONU) que cada any reuneix representants de gairebé tots els països del món per discutir i coordinar accions globals davant del canvi climàtic.
La COP29 acaba el pròxim 22 de novembre. És la data límit en què els països hauran de proposar noves mesures per abordar la crisi climàtica i tractar de posar fre a l'escalfament global. En edicions anteriors, els acords finals han estat decebedors i els representants no han sabut establir accions ambicioses.
Qui contamina més?
Quan parlem de contaminació i de com reduir la nostra petjada ecològica, solem centrar-nos en accions quotidianes que estan al nostre abast. Reciclar, fer servir el transport públic o la bicicleta per desplaçar-nos, reduir el consum de plàstics, estalviar energia a casa nostra o a l'escola…
Encara que aquests esforços són importants i hem de continuar fent-los, ignoren una realitat clau per entendre la crisi climàtica actualment: la contaminació global és impulsada en gran mesura per les accions i estils de vida d'una minoria de persones que són extremadament riques.
Així ho revela ‘La desigualtat de les emissions de carboni mata’, un informe recent publicat per l'organització Oxfam. Segons aquest estudi, 50 dels milmilionaris més rics del món emeten, de mitjana, més carboni en 90 minuts que una persona de mitjana en tota la vida, a causa de les seves inversions i l’ús d’avions privats i iots.
L'estudi adverteix que si totes les persones del planeta generessin tantes emissions com l'1% més ric, el pressupost de carboni s'acabaria en menys de cinc mesos. Aquest pressupost es refereix a la quantitat de CO2 que es pot emetre a l'atmosfera per no superar el límit d'1,5 °C respecte al període preindustrial.
El perill del negacionisme climàtic
Els informes són clars i contundents: el temps per frenar el canvi climàtic s'està esgotant. Que la temperatura del planeta segueixi augmentant no farà més que intensificar els fenòmens climàtics extrems, com les onades de calor, les sequeres, els huracans i les inundacions.
Alhora que els científics adverteixen d'aquest perill, són molts els representants polítics que neguen l'existència del canvi climàtic o que minimitzen la seva gravetat, sovint anteposant interessos econòmics o electorals a l'evidència científica.
Entre aquests líders polítics trobem figures com Donald Trump, que recentment ha guanyat les eleccions dels Estats Units. En el seu primer mandat com a president (2016-2020), una de les primeres mesures que va prendre va ser treure els Estats Units de l'Acord de París, el compromís global per reduir emissions i aconseguir limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 °C.
Durant la campanya electoral del 2024, el republicà ha reiterat la seva intenció de continuar extraient combustibles fòssils com el gas i el petroli, principals culpables de la crisi climàtica. A més, vol desmantellar les mesures ecologistes que va posar en marxa l'anterior president Joe Biden, a les que Trump anomena l'“estafa verda”.
La negació o minimització del canvi climàtic influeix en l'opinió pública, generant confusió i escepticisme sobre la necessitat urgent de prendre mesures per controlar l'escalfament global.
Un 40% de los jóvenes consideran que la emergencia climática se está exagerando mucho, según un reciente estudio de la Fundación SM ⚠️. ¿Qué papel juegan las redes sociales y el negacionismo climático 📲🌱?https://t.co/hy8gCKiv6i
— Junior Report (@JuniorReport_) January 29, 2024
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!