5 gener 2025
spot_img
5 gener 2025

Les fotografies de Francesc Boix, un testimoni únic per conèixer l’Holocaust

El Museu d’Història de Catalunya incorpora el fons Amical de Mauthausen-Francesc Boix i Campo com a recurs pedagògic per treballar aquest tema a l’aula

El Museu d’Història de Catalunya ha incorporat a la seva oferta educativa el fons Amical de Mauthausen-Francesc Boix i Campo, un recull de materials pedagògics a partir de les imatges del jove fotògraf republicà Francesc Boix, que va salvar una gran quantitat de fotografies preses pels nazis a Mauthausen. 

A través de les imatges rescatades per Francesc Boix i altres deportats, els estudiants poden conèixer les vivències dels deportats als camps nazis, així com resseguir la història d’aquest fons fotogràfic tan excepcional i el seu salvament per part d’un grup de deportats.

Aquest programa educatiu inclou recursos per a primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, amb dossiers pedagògics i una selecció d’imatges adaptades a cada nivell. També s’ha preparat una maleta didàctica per fer l’aprenentatge més vivencial.

Qui va ser Francesc Boix?

Francesc Boix Campo va néixer a Barcelona el 1920 en una família de profundes arrels republicanes, catalanistes i d’esquerres. El seu pare, sastre i vinculat al sindicalisme llibertari, i la seva mare, originària d’Aragó, van contribuir a una educació que li va permetre estudiar batxillerat, una excepció per a la classe treballadora d’aquella època. Des de jove, va compartir l’afició per la fotografia amb el seu pare, i amb només 14 anys va començar a treballar com a aprenent en una botiga de fotografia de Barcelona.

Amb 16 anys, Boix es va afiliar a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), i poc després va començar a treballar com a fotògraf per a la revista Juliol, on va documentar la Guerra Civil espanyola (1936-39) i va conèixer diverses personalitats destacades de l’esquerra republicana, com Dolores Ibarruri, la Pasionaria, que va ser presidenta del Partit Comunista espanyol; i Francisco Largo Caballero, que va ser president del Consell de Ministres durant la Segona República (1931-39). La seva tasca com a reporter de guerra el va portar a diversos fronts, entre ells el de Terol i el de l’Ebre.

Al final de la Guerra Civil, Boix va marxar a l’exili. Inicialment va estar en camps de concentració francesos. Posteriorment, va ser capturat per l’exèrcit nazi i deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va ser assignat al servei d’identificació del camp, un càrrec que li va permetre accedir a l’arxiu fotogràfic dels nazis. Allà va rescatar negatius que documentaven la quotidianitat de la vida al camp i la brutalitat del règim nazi, material que avui es conserva al Museu d’Història de Catalunya.

El 5 de maig de 1945, les tropes americanes van alliberar el camp de Mauthausen. En aquell moment, Boix va agafar una càmera fotogràfica del servei d’identificació i va documentar l’alliberament. Va fer fotos de l’entrada de les tropes americanes, els supervivents republicans espanyols i el comitè de presos, així com de l’interrogatori del comandant nazi Zereis. Després de l’alliberament, va marxar a París, on va difondre les seves fotografies a través de premsa pròxima al Partit Comunista Francès i les va presentar com a proves durant els processos de Nuremberg i Dachau. Boix va continuar treballant com a fotògraf fins a la seva mort el 1951, als 31 anys. Les seves fotografies i la seva labor de rescat d’imatges han permès conèixer millor els horrors que es van produir a Mauthausen. 

L’Amical de Mauthausen

L’Amical de Mauthausen és una associació fundada el 1962 a Catalunya per a defensar la memòria i els drets dels republicans espanyols que van ser deportats als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. El nom “Amical” fa referència a la “amistat” entre els membres de l’associació, molts dels quals van compartir experiències al camp de concentració de Mauthausen, situat a Àustria, i que va ser un dels camps més terribles del Tercer Reich.

Aquesta entitat té com a objectiu recuperar i preservar la memòria històrica de les víctimes de l’Holocaust, i en particular les de la República Espanyola. Els deportats espanyols van ser enviats a diversos camps de concentració, entre ells Mauthausen, on van patir atrocitats i maltractaments. L’Amical de Mauthausen treballa per reconèixer i dignificar aquestes víctimes, així com per difondre el seu testimoni per evitar l’oblit i la negació del que va passar.

A més de la preservació de la memòria, l’Amical de Mauthausen també promou la divulgació de la història de l’exili republicà i la resistència antifranquista, i organitza activitats educatives i culturals, com exposicions, conferències i publicacions.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -