Les novel·les romàntiques tenen un gran èxit entre els i les adolescents, si bé algunes històries promouen les relacions tòxiques i els estereotips sexistes
Internet i les xarxes socials han revolucionat l'oci i l'entreteniment: joves i adults passem hores enganxats a la pantalla del mòbil veient reels d'Instagram i vídeos de TikTok. Formes d'oci més tradicionals com anar al cinema, al teatre o llegir una novel·la han quedat enrere.
No obstant això, les noves tecnologies també han contribuït a expandir la lectura entre la Generació Z gràcies a plataformes com Wattpad, on milions d'usuaris llegeixen les obres d’autors i autores novells, que publiquen els seus escrits sense la necessitat de comptar amb el suport d'una editorial.
Precisament, l'èxit de Wattpad ha donat lloc a una nova tendència: les novel·les romàntiques per a adolescents. Si bé el gènere romàntic ha existit sempre, les històries d’amor actuals connecten amb el públic més jove perquè inclouen elements moderns de la seva pròpia realitat, com les converses a les xarxes socials, els problemes a l’institut o les baralles amb els pares. Queden molt lluny les estrictes normes socials i el flirteig per carta de Jane Austen.
@oyewattpad ¡Disfruta de estas historias! ❤️📚📖
Malgrat això, aquest tipus d'obres també han rebut crítiques per promoure estereotips sexistes i idees preconcebudes sobre com ha de ser l'amor i les relacions de parella. En molts casos, aquest model està representat per un noi amb problemes, introvertit i/o fins i tot agressiu, que atreu una noia responsable i fràgil, que es veu com a salvadora.
Aquestes històries contribueixen a alimentar el mite de l'amor romàntic: la idea que necessitem tenir parella per sentir-nos complets i que aquesta persona ha de ser el centre de la nostra vida, la nostra prioritat per davant d'amics, família, estudis… Aquesta visió fomenta les relacions desiguals i pot servir per justificar la violència de gènere dins de la parella.
Una altra de les crítiques a les novel·les romàntiques en línia és que la majoria representen un model de parella tradicional: els protagonistes són cisgènere i heterosexuals, i només en una minoria de títols es tracten noves formes de relacionar-se o identitats sexuals. D'aquesta manera, reprodueixen els rols de gènere establerts durant dècades a les novel·les romàntiques per a adults.
El fenomen Wattpad
Wattpad és una plataforma d'històries en línia que publica novel·les, poemes i tot tipus de relats. Els autors poden pujar les històries de manera gratuïta i obtenir una gran exposició per a les seves obres, ja que l'aplicació compta amb més de 90 milions d'usuaris a tot el món.
La comunitat d'usuaris valora les novel·les i les comparteix entre els seus contactes. De fet, aquests usuaris/lectors tenen un paper molt important no només a l'hora de difondre un títol, sinó també en el procés de creació: els escriptors pengen les novel·les per parts, per això a cada capítol poden rebre valoracions i veure quins arguments o protagonistes tenen més èxit.
Les obres més populars poden fer el salt i convertir-se en llibres amb una edició impresa o fins i tot una adaptació com a sèrie o pel·lícula. És el que ha passat amb la saga After, de l'escriptora Anna Todd, que va publicar la primera novel·la al 2014 i enguany estrenarà la cinquena adaptació cinematogràfica; o A través de mi ventana (2019), d'Ariana Godoy, que es va editar en paper amb l'editorial Alfaguara i compta amb una pel·lícula a Netflix.
@oyewattpad Ya un año de A Través De Mi Ventana🥺🫶
El fet que qualsevol persona pugui publicar té avantatges i inconvenients. D'una banda, suposa una oportunitat per a joves autors perquè donin a conèixer la seva obra i, amb sort, captivin el públic. D'altra banda, la falta d'un procés de supervisió editorial provoca que hi hagi obres amb faltes d'ortografia, que inclouen termes ofensius o que tracten temes sensibles que violen les polítiques de publicació.
Altres plataformes de lectura en línia
A més de Wattpad, una altra plataforma literària molt popular és Webtoon, que ofereix títols de còmic, manga i manhwa (còmics de Corea del Sud). La web permet explorar les obres per gènere (drama, fantasia, comèdia, romàntiques…) i classifica les més populars per nombre de lectures i M'agrada. A més, el format dels còmics està adaptat a la pantalla del mòbil: la lectura avança fent scroll cap avall.
D'altra banda, la influència de les xarxes socials i la cultura pop també ha fet molt popular el fanfiction o fanfic: un gènere literari que es tradueix com a “ficció feta per fans” i que fa servir personatges famosos o protagonistes d'altres ficcions per crear nous relats.
Els autors solen ser fans d'altres pel·lícules, sèries, novel·les famoses o celebritats que inventen una nova història de ficció per als seus ídols. Són molt populars els fanfics amb personatges de la saga Harry Potter o superherois de Marvel, però també les històries protagonitzades per estrelles del K-pop, com els cantants de la banda BTS.
Els primers fanfics van aparèixer a la dècada del 1970: els seguidors de la sèrie Star Trek van començar a imaginar noves aventures per als seus protagonistes després que la sèrie es deixés d'emetre l’any 1969. Actualment és un dels gèneres més populars a Wattpad, però també hi ha plataformes especialitzades com Archive of Our Own (AO3) o la pàgina web Fanfiction.net, i fins i tot a TikTok s'estan posant de moda els vídeos que expliquen o reaccionen a ficcions de fans.
@kindagalins bona nit nens #estiktokat #catalunya #pertu #gavi ♬ original sound - galins