28 setembre 2024
spot_img
28 setembre 2024

Les ITS es disparen entre els joves

Segons les darreres dades del Centre Nacional d'Epidemiologia, el 10,6% dels nous diagnòstics de VIH van correspondre a joves menors de 25 anys

Cada cop més nois i noies joves són diagnosticats de infeccions de transmissió sexual (ITS). És la conclusió de l'últim estudi del Centre Nacional d'Epidemiologia, recollit pel Ministeri de Sanitat espanyol. Els investigadors han analitzat com aquestes infeccions són cada cop més comuns entre els menors de 25 anys.

Les infeccions de transmissió sexual o ITS son les que s'encomanen d'una persona a una altra durant les relacions sexuals, ja sigui en la pràctica de sexe vaginal, anal o oral. Cada dia, més d'un milió de persones contrauen una infecció d'aquest tipus, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les ITS poden estar causades per més de 30 tipus de virus, paràsits, fongs o bacteris que es contagien a través de fluids corporals com el semen, el fluxe vaginal o a sang. Algunes de les infeccions més freqüents són la gonorrea, la sífilis, la clamidia, les hepatitis o el VIH

Segons les dades aportades pel Centre Nacional d'Epidemiologia, l'any 2022, el 10,6% dels nous diagnòstics de VIH van correspondre a joves menors de 25 anys, sent els homes i les persones nascudes a l'estranger els més afectats. En els nous diagnòstics de sífilis, el 10,2% també era menor de 25 anys; de gonorrea, el 23,8%; i de clamidia, el percentatge ascendeix al 37,6%.

Tenint en compte els resultats, el Ministeri de Sanitat ha llançat la campanya “Jo sóc de sexe segur”, que té com a objectiu visibilitzar les ITS entre la població jove, fomentar la prevenció, l'autocura i la responsabilitat individual en la seva pròpia salut sexual i la de les persones amb què es relacionen.

La importància de la prevenció

Per evitar contraure alguna d'aquestes infeccions de transmissió sexual, el més important és fer un sexe segur. Això suposa incloure'n una sèrie de pràctiques concretes a l'hora de mantenir relacions sexuals amb altres persones. 

Una de les pràctiques de protecció més efectives és l'ús de mètodes de barrera com el preservatiu. Aquests anticonceptius, a més d'evitar embarassos no desitjats, també serveixen per protegir-nos d'infeccions de transmissió sexual a les relacions amb penetració.

Tot i les evidències sobre la seva protecció, l'informe del Centre Nacional d'Epidemiologia assenyala que no s'utilitza prou. Un 37% dels enquestats va dir que no ho ha utilitzat en alguna ocasió el darrer any per diverses causes. Alguns van al·legar haver fet servir un altre mètode anticonceptiu, altres van dir que coneixien prou la persona, i altres van assenyalar que no tenien preservatiu en aquell moment.

L'informe assenyala que cada vegada els joves tenen relacions sexuals a una edat més primerenca. Ara mateix, la mitjana de la primera relació sexual està al voltant dels 16 anys. Els investigadors assenyalen que és fonamental que els joves tinguin informació i habilitats personals per gaudir d'una sexualitat saludable.

Per a un sexe segur també és important sotmetre's a revisions mèdiques periòdiques. La majoria d'ITS no tenen símptomes i l'única manera de saber amb seguretat si en tenim una és acudir a un especialista. Amb aquest examen rebrem el tractament adequat i evitarem contagiar altres persones.

Aprendre sobre salut sexual

La salut sexual fa referència a un estat de benestar físic, mental i social relacionat amb la sexualitat. Aquest terme sol relacionar-se amb la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures en llibertat, és a dir, sense cap tipus de coacció, discriminació i violència per part duna altra persona. 

Però abasta una altra gran varietat de temes: des de la reproducció i l'anticoncepció fins a la prevenció i el tractament d'infeccions de transmissió sexual (ITS)

Per aconseguir que totes les persones del món tinguin una bona salut sexual, cal respectar i protegir els drets sexuals de tots els individus. Entre ells, el dret a llibertat sexual, que exclou tota forma d'explotació i abús sexuals, o el dret a la privadesa sexual

També és fonamental rebre informació veraç sobretot tot el que està relacionat amb la sexualitat, és a dir, una Educació Sexual Integral (ESI). Com funcionen els mètodes anticonceptius, què és el consentiment, en què es basa una relació saludable, com es transmeten les EL SEU, com funciona el nostre cos durant l’excitació sexual… Tots tenim el dret a obtenir informació precisa i completa sobre la sexualitat.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -