22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Les notícies que marcaran el 2024

Repassem els principals esdeveniments polítics, socials, culturals i esportius que seran notícia durant aquest nou any

L’any 2023 va estar ple de notícies que van tenir una gran repercussió global: el conflicte entre Israel i Palestina, el rècord de refugiats, l’avenç del canvi climàtic i els efectes sobre el planeta, l’auge de la intel·ligència artificial amb eines com ChatGPT…

Aquestes notícies seguiran molt presents aquest nou any, però hi ha altres temes que també marcaran l’actualitat. Què serà notícia el 2024?

Eleccions i conflictes armats

Aquest any, més de 4.000 milions de persones estan cridades a les urnes a 76 països del món. És el cas de Portugal, que després de la dimissió del seu primer ministre António Costa, va decidir avançar les eleccions el març del 2024. Però també d’altres països com l’Índia, Mèxic, Rússia, l’Iran, Veneçuela, Tunísia, Bèlgica o Àustria.

Les presidencials dels Estats Units, que seran el 5 de novembre, també seran clau, ja que el govern escollit tindrà una gran influència a nivell mundial. A més de les eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran entre el 6 i el 9 de juny. Tots aquests comicis serviran per mesurar la força de la dreta.

Els conflictes armats, com la brutal ofensiva israeliana a Gaza i la guerra entre Rússia i Ucraïna, continuaran ocupant els titulars dels mitjans de comunicació. Les guerres seguiran actives també a països de l’Orient Mitjà com el Sudan o el Iemen. Caldrà veure si aquests conflictes s’allarguen encara més, cosa que agreujaria les crisis humanitàries a diferents parts del món.

Temàtica social

A nivell social, els drets de les dones i la igualtat de gènere tornaran a marcar l’agenda. Dones de tot el món, pel simple fet de ser-ho, són discriminades, i milions són víctimes de la violència de gènere. La vulneració dels drets de les dones també es perpetua a través d’alguns governs del món, per la qual cosa l’objectiu serà un altre any acabar amb aquesta xacra.

Tornarà a ocupar titulars el col·lectiu LGTBIQ+, que lluny de viure més protecció està veient com es vulneren els seus drets cada dia a països com Rússia o Hungria. Tots tenim el dret de ser tractats amb igualtat i sense discriminació a causa de la nostra orientació sexual i identitat de gènere.

El 2024, la pobresa continuarà assotant milions de famílies a tot el món. La inflació i la pujada de tipus d’interès afectaran majoritàriament les persones amb menys recursos econòmics.

Canvi climàtic i ciència

A la celebració de la darrera Cimera del Clima (COP28), els països es van comprometre a dur a terme una transició per posar fi als combustibles fòssils. Durant tot el 2024 veurem si els Estats compleixen les seves promeses i intenten posar fi al gas, el petroli i el carbó.

Tot i així, el canvi climàtic continuarà sent el principal repte a què ens enfrontem. Les sequeres i els incendis, la pujada del nivell del mar, els fenòmens climàtics extrems o la pèrdua de biodiversitat seran cada cop més greus si no actuem per frenar els efectes de l’escalfament global.

D’altra banda, la ciència aportarà grans descobriments i avenços en camps com ara la medicina, l’astronomia o la física. Per part seva, la intel·ligència artificial tornarà a ser una de les protagonistes. Aquesta tecnologia continuarà sent utilitzada al sector sanitari i educatiu, i veurem com s’adapta a les noves regles que la regulen.

Esdeveniments culturals i esportius

Com cada any, aquest 2024 també tindrà una cita amb la cultura. Taylor Swift, escollida Persona de l’Any 2023, arribarà a Europa amb la seva gira The Eras Tour, ia l’estiu tornaran els festivals de música a diversos països i continents. També tindran lloc famoses entregues de premis com els Globus d’Or (gener), on La sociedad de la nieve lluitarà per un dels guardons, els Grammy de la música (febrer) o els Oscars de Hollywood (març).

Els grans esdeveniments esportius també marcaran aquest nou any. Gener començarà amb el tennis i l’Open d’Austràlia, que serà el primer Grand Slam de l’any. Després vindran esdeveniments clàssics com la Super Bowl de futbol americà (febrer), la final de l’NBA de bàsquet (abril) o l’Eurocopa (juny). Tot i això, el gran esdeveniment de l’any passarà al juliol a París, quan tindran lloc els Jocs Olímpics.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -