18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

L’escalfament global pot provocar onades de fred?

El desajustament en el sistema climàtic té efectes extrems i poc previsibles

En les últimes dècades, la temperatura mitjana del planeta ha augmentat a causa de l’efecte hivernacle que alguns gasos com el diòxid de carboni o el metà generen en la nostra atmosfera.

Aquest efecte sobre el clima global produït per l’activitat humana és el que es coneix com a canvi climàtic. De vegades, però, també fem servir l’expressió ‘escalfament global’, i això pot provocar confusions.

L’escalfament global afecta el clima, és a dir, el conjunt de condicions atmosfèriques del planeta. Però això no vol dir que les temperatures de tot arreu del món augmentin en tot moment.

El vòrtex polar que ha afectat el continent nord-americà i ha provocat temperatures mínimes de rècord a la regió no suposa una contradicció amb el canvi climàtic. Per exemple, aquesta mateixa setmana, Austràlia ha experimentat una onada de calor amb temperatures properes als 50°C.

 

Desajustament climàtic, temperatures extremes

Els científics intenten predir els efectes del canvi climàtic a partir de models climàtics que tenen en compte tots els elements (l’atmosfera, els oceans, el gel i la terra, i les influències mútues). Però tot i així, hi ha escenaris que encara són imprevisibles.

Per això, alguns experts defensen que s’utilitzi l’expressió ‘desajustament climàtic’ en comptes de canvi climàtic, perquè el desajustament dels sistemes del planeta és el que pot produir situacions climatològiques extremes, tant de calor com de fred.

 

El vòrtex polar, un efecte de l’escalfament global?

Els últims anys, diversos estudis científics han arribat a la conclusió que el desajustament climàtic pot provocar aquest tipus d’onades de fred causades pel vòrtex polar a l’Amèrica del Nord.

El vòrtex polar és habitual durant l’hivern al pol nord. Normalment, hi ha un flux d’aire —conegut com a corrent en jet o ‘jet stream’— que manté les baixes temperatures i el vent en una zona determinada.

El fet que el Pol Nord s’estigui escalfant el doble de ràpid que la resta del planeta està afectant el jet stream i pot desestabilitzar el vòrtex.

Alguns cops, el vòrtex es divideix en més d’un front i pot desplaçar-se a zones més meridionals. La divisió es produeix de forma natural, però la desestabilització dels corrents d’aire al voltant del vòrtex podria causar més divisions de les habituals.

Per això, a mesura que el planeta s’escalfa, la divisió i el desplaçament del vòrtex polar podria ser un fenomen cada vegada més freqüent i més extrem, i acabar afectant no només el Canadà i els Estats Units, sinó també zones d’Europa.

 

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -