27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

L’Hermitage: un museu digne dels tsars

La col·lecció privada de l’emperadriu Catalina la Gran es va convertir en un dels museus més grans del món

Els nobles i aristòcrates europeus van començar a col·leccionar obres d’art i peces històriques durant els segles XVII i XVIII. Era una manera de mostrar les seves inquietuds culturals, però també el seu poder i riquesa.

Els reis i emperadors també reunien pintures, estàtues i objectes per decorar els seus palaus. L’emperadriu russa Catalina la Gran (1729-1796) va comprar diverses col·leccions i va omplir de quadres la seva residència del Palau d’Hivern a Sant Petersburg.

L’any 1852, el tsar Nicolau I va decidir crear un museu nacional a l’abast de qualsevol ciutadà (sobretot de les classes altes). D’aquesta manera, la col·lecció privada de la monarquia es va convertir en un museu públic: l’Hermitage.

https://www.instagram.com/p/BldO0ZoFVwY/?utm_source=ig_embed

En l’actualitat, el museu conté més de 3 milions de peces distribuïdes en cinc edificis: peces arqueològiques de l’Edat de Pedra, escultures de l’Antiga Grècia, armadures de l’Edat Mitjana, quadres del Renaixement, pintures impressionistes…

Un palau per albergar obres d’art

L’Hermitage és el tercer museu més gran del món (per darrere del Louvre de París i el British Museum de Londres). Es trigarien anys a veure la col·lecció sencera, encara que molts dels seus tresors segueixen guardats en els magatzems.

Entre la col·lecció de quadres es troben obres mestres de pintors tan destacats com Da Vinci, Rafael, Velázquez, Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Cézanne, Gauguin, Picasso…

https://www.instagram.com/p/BlJO6UFluGw/?utm_source=ig_embed

També hi ha milers d’objectes històrics, des d’escultures i papirs de l’Antic Egipte, fins a peces de l’Àntiga Pèrsia, art islàmic i objectes procedents de l’Índia, Xinael Japó.

Durant la Segona Guerra Mundial (1940-1945), gairebé tota la col·lecció de l’Hermitage va ser evacuada per protegir-la de les tropes alemanyes que entraven a Rússia. Milers de peces van ser transportades en tren fins a les muntanyes Urals i els recintes del museu van servir de refugi per a la població de Sant Petersburg davant els bombardejos aeris.

Avui dia, el museu realitza exposicions i cedeix les seves obres a museus de tot el món. Les visites virtuals permeten recórrer els cinc edificis del recinte, decorats com veritables palaus.

https://www.instagram.com/p/BlfwDXNlWCG/?utm_source=ig_embed

Gats i fantasmes, protectors del museu

Ja al segle XVIII, l’emperadriu Catalina va ordenar que hi hagués gats a tots els edificis del museu per protegir els quadres dels rosegadors. Avui dia, els Gats de l’Hermitage poden trobar-se pels voltants del museu i tenen tres cuidadors que s’encarreguen d’alimentar-los.

https://www.instagram.com/p/BkALK1EnoMP/?utm_source=ig_embed

Existeixen diverses llegendes sobre fantasmes que viuen a les sales del museu, personatges que surten dels quadres i altres històries de misteri. Expliquen que la figura de cera de Pere el Gran, tsar de Rússia durant més de 40 anys, es mou a la nit.

I l’estàtua de Sejmet, la temible deessa egípcia de la guerra, apareix amb un toll vermellós sota els seus peus una vegada a l’any, quan hi ha lluna plena. Sejmet tenia cap de lleó i era terriblement sanguinària.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -