14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

L’Índia: més de mil milions de persones confinades

El govern indi té el gran repte de confinar una població de 1.300 milions de persones per combatre l’epidèmia de Covid-19

Després de detectar-se els primers casos de coronavirus SARS-CoV-2 a la ciutat xinesa de Wuhan al desembre del 2019, l’expansió d’aquest virus no ha parat. En poc temps, ha aconseguit travessar les fronteres i estendre’s per tot el planeta.

Les mesures preses pel govern de la Xina aviat es van estendre a altres països: tancament d’escoles i edificis públics, aturada de les empreses, confinament… Però cada país ho ha fet segons el seu criteri, necessitats i possibilitats.

L’Índia és el segon país més poblat del món. Va prendre les primeres mesures fa setmanes però finalment, la setmana passada, el govern va decidir aplicar de manera immediata el confinament total de la seva població: més de 1.300 millons de persones.

El primer ministre indi, Narendra Modi, va anunciar en un discurs televisat que tots els habitants del país havien de tancar-se a casa durant tres setmanes, del 25 de març al 15 d’abril.

Els comerciants i venedors de productes alimentaris tenen permís per sortir, ja que les botigues d’aliments, farmàcies, bancs i altres serveis bàsics poden obrir. També el personal sanitari pot mobilitzar-se per anar a treballar als hospitals.

Avui dia, hi ha poc més de 1.200 casos detectats a tot el país, segons dades oficials recollides pel mapa de seguiment de la Universitat Johns Hopkins.

Però es tem que les xifres reals siguin molt més altes, ja que s’estan fent poques proves i moltes persones infectades podrien no notar els símptomes fins al cap d’uns dies, contagiant altres persones durant aquest temps.

TReballadors migrants al afores de Nova Delhi, la capital de l’Índia, s’aferren a la porta d’un autobús per tornar als seus pobles a les fores de la ciutat. (Reuters)

 

Un repte en un país de contrastos

Els primers dies de confinament, les forces de seguretat patrullaven els carrers per vigilar que la gent es quedés a casa i respectés les mesures de distanciament social.

Però aquest cap de setmana, amb els trens i avions cancel·lats, es van produir aglomeracions a les estacions d’autobusos de grans ciutats com Nova Delhi o Bombai perquè milers de persones intentaven tornar als seus pobles a les zones rurals.

Es tracta de treballadors migrants d’altres zones del país que, arran del confinament, s’han quedat sense feina en una ciutat que no és la seva. Davant la impossibilitat de fer servir el transport públic, molts van decidir emprendre el viatge a peu, malgrat les llargues distàncies.

Frenar el coronavirus suposa un repte molt difícil, tenint en compte que l’Índia és un país molt poblat i una part molt important de la població viu en la pobresa.

Aplicar el confinament suposa una estratègia molt complexa en barris massificats, amb cases petites amb molts habitants.

Un altre dels problemes que dificulta la lluita contra l’epidèmia és el fet de tenir un sistema sanitari deficient, amb pocs llits als hospitals. El govern ja ha anunciat diverses inversions per pal·liar els efectes del coronavirus sobre els col·lectius més pobres.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -