28 maig 2024
spot_img
28 maig 2024

Llibres per estimar la literatura

Us presentem una sèrie de títols que parlen sobre llibres, llibreries i biblioteques per submergir-se en l’univers literari

Els temes que pot tractar un llibre són infinits. Alguns lectors gaudeixen de les històries d’aventures i detectius, d’altres prefereixen les novel·les romàntiques i alguns són fanàtics de la ciència-ficció. Entre tot aquest ventall de temàtiques, hi trobem la metaliteratura.

Els textos metaliteraris són textos literaris que parlen de literatura. Són llibres en els quals la temàtica principal són els mateixos llibres i tot l’univers que els envolta, com les llibreries, les biblioteques, els lectors o la manera de fabricar-los.

A continuació recopilem una sèrie de llibres que parlen de llibres i que, tot gaudint de la lectura, ens permeten conèixer millor com funciona el món literari.

‘L’infinit dins d’un jonc’ (2019)

Escrit per Irene Vallejo, aquest és un llibre sobre la història dels llibres: la història de com es fabriquen, dels tipus de llibres que han existit al llarg de milers d’anys i de les persones que han protegit aquests objectes: narradors orals, escribes, il·luminadors, traductors, venedors ambulants, etc. El llibre va rebre el Premi Nacional d’Assaig.

‘La bibliotecària d’Auschwitz’ (2012)

L’escriptor Antonio G. Iturbe es va inspirar en un fet real per explicar la història de Dita, una jove que custodia la biblioteca més clandestina del món, situada al camp de concentració d’Auschwitz durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Dita es juga la vida acceptant el lloc de bibliotecària en un moment en què els llibres no només estan prohibits, sinó també perseguits. La novel·la va ser adaptada al còmic l’any passat.

‘Comptes pendents’ (2021)

En aquest llibre, l’autora estatunidenca Vivian Gornick combina dos gèneres literaris: la crítica literària i les memòries. Hi explica les lliçons de les lectures que van marcar la seva vida, tot recordant les obres de D.H. Lawrence, Marguerite Dures o Colette, i les entrellaça amb el relat de les seves pròpies experiències vitals. El llibre és un homenatge a la lectura com una manera de conèixer-se a un mateix.

‘Fahrenheit 451’ (1953)

El títol d’aquest llibre fa referència a la temperatura a la qual crema el paper. Es tracta d’una novel·la distòpica ambientada en la societat estatunidenca del futur, on els llibres estan prohibits. Escrit per Ray Bradbury, aquest clàssic de la literatura explica la història de Guy Montag, un bomber que s’encarrega de cremar llibres prohibits que són la causa de discòrdia i patiment.

‘La biblioteca de fuego’ (2022)

Aquesta novel·la de María Zaragoza explica la història de la Tina, una jove que somia ser bibliotecària al Madrid del 1930. Amb la seva amiga Veva arribarà fins a la Biblioteca Invisible, una antiga societat secreta que vetlla pels llibres prohibits. La Tina intentarà protegir els llibres d’incendis, bombes i saquejadors. La novel·la ret homenatge a totes les persones que, en situacions de conflicte, arrisquen la seva vida per protegir la cultura.

‘La noche en que Frankenstein leyó el Quijote’ (2012)

Qui va escriure les obres de Shakespeare? Quina novel·la va amagar Hitler? Qui va pensar en l’ordre alfabètic per organitzar els llibres? Qui va descobrir el potencial de Harry Potter? Aquests són alguns dels enigmes que envolten a la literatura i que Santiago Posteguillo intenta resoldre en aquest llibre. La novel·la és un viatge per la història dels llibres que revela alguns dels secrets més ben guardats.

‘La librera de El Cairo’ (2022)

L’escriptora egípcia Nadia Wassef ens explica la història de la dona que va obrir la primera llibreria moderna al Caire: aquesta dona és la mateixa autora, que juntament amb la seva germana va obrir una petita llibreria a la capital d’Egipte sense tenir experiència ni formació. A través dels personatges, el llibre ens permet conèixer millor com funcionava Egipte fa vint anys.

‘El gat que estimava els llibres’ (2022)

Aquest llibre és un homenatge a les llibreries, els llibres i els amants de la lectura. El japonès Sosuke Natsukawa hi narra la història de Rintaro, un estudiant que després de la mort del seu avi hereta la llibreria familiar. Un dia coneix en Tora, un gat savi i enginyós que li encarregarà una missió molt important: salvar els llibres que estan en perill i difondre l’amor per aquests objectes.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -