19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

La lluita feminista a l’Aràbia Saudita

Moltes activistes saudites s’enfronten a l’opinió pública i a les lleis del seu país per denunciar l’opressió

L’Aràbia Saudita és un dels països amb més desigualtat de gènere. Les dones tenen menys drets i estan sotmeses a una tutela masculina: necessiten el permís d’un home per treballar, viatjar o obrir un compte al banc, per exemple.

Els últims anys, el rei Salman bin Abdulaziz i el príncep hereu, Mohammed bin Salman, han promogut algunes mesures d’obertura, com permetre que les dones saudites puguin conduir.

No obstant això, les organitzacions de drets humans segueixen denunciant la repressió contra les dones i la violació dels drets humans. L’últim cas que va suscitar crítiques internacionals va ser l’assassinat de Jamal Khashoggi, periodista molt crític amb el règim de l’Aràbia Saudita.

La situació és encara més greu per a les dones, perquè estan obligades per llei a obeir el seu pare o marit. Si no compleixen amb la llei, poden ser arrestades i acabar a la presó.

El desafiament de les activistes saudites

Malgrat els perills als quals s’enfronten, moltes dones saudites s’arrisquen a explicar la veritat sobre la situació de la dona a l’Aràbia Saudita per conscienciar la comunitat internacional i aconseguir canviar les coses.

Loujain al-Hathloul és un dels noms més coneguts de l’activisme feminista al país. Va fer campanya durant anys perquè les dones poguessin conduir, i fins i tot va passar 73 dies a la presó per atrevir-se a agafar un cotxe abans que s’aprovés la llei.

El maig del 2018, la Loujain i el seu marit, el famós humorista saudita Fahad Albutairi, van ser arrestats a l’estranger i deportats al seu país. Tots dos estan a la presó des de fa mesos, acusats de col·laborar amb governs estrangers.

Al mateix temps que la Loujain, altres activistes a favor dels drets humans van ser empresonades a l’Aràbia Saudita: Iman al Nafian, Aziza al-Iousef, Samar Badawi… No hi ha informació oficial sobre la seva situació, però les ONG asseguren que han sofert tortures a la presó.

Davant les detencions i els empresonaments, molts activistes, periodistes i acadèmics han deixat de protestar per por de les represàlies. D’altres han optat per sortir del país per garantir la seva seguretat i la de la seva família.

El 2011, Manar al Sharif va engegar la campanya Women2drive per promoure el dret de les dones a conduir. I va ser empresonada per això.

Ara, des de l’exili, segueix treballant per donar a conèixer la situació de les dones saudites i aconseguir que tinguin els mateixos drets que els homes. No obstant això, ha hagut d’eliminar els seus perfils de les xarxes socials per culpa de les amenaces que rebia.

La detenció i l’empresonament d’activistes és una forma de silenciar les crítiques contra la monarquia i el govern. L’Aràbia Saudita és un país molt ric en petroli, la qual cosa li atorga una gran influència sobre altres països.

En una situació així, les xarxes socials es converteixen en una finestra per a la llibertat d’expressió, permeten visibilitzar les injustícies i mobilitzar les persones perquè actuïn.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -