10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

Llum de sincrotró per promoure la salut

Els experiments al sincrotró permeten obtenir informació sobre malalties i avançar en els seus tractaments

La llum de sincrotró ens permet examinar allò que amb un microscopi convencional seríem incapaços de veure. A les instal·lacions del Sincrotró ALBA s’analitzen les característiques de diversos materials amb molt de detall, però també poden investigar-se diferents elements i components biològics. 

Amb aquesta eina es pot obtenir informació sobre diferents malalties i així avançar en els seus tractaments. En aquest article t’expliquem alguns dels experiments i aplicacions del Sincrotró ALBA en l’àmbit de la salut

Covid-19

La pandèmia de covid-19 ha fet que científics d’arreu del món intentin trobar tractaments eficaços contra el virus. A les instal·lacions del Sincrotró ALBA s’han dut a terme més de vint experiments per conèixer millor com funciona el virus. Per exemple, un equip del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas (CIB-CSIC) de Madrid ha utilitzat la llum de Sincrotró ALBA per estudiar de quina manera els fàrmacs antitumorals poden afectar el cicle vital del virus SARS-CoV-2

Per fer-ho han dut a terme diferents anàlisis a les línies de llum XALOC i NCD-SWEET del Sincrotró ALBA. Els experiments han servit per estudiar com afecten aquests fàrmacs l’estructura dels microtúbuls, unes substàncies que es troben dins de les nostres cèl·lules i que intervenen en el transport dels virus.

Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer es genera per l’acumulació d’una substància (les plaques amiloides) al cervell. Això té un efecte tòxic i acaba provocant la mort de les neurones.

Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en col·laboració amb científics del Sincrotró Europeu de Grenoble (ESRF), ha utilitzat la llum del Sincrotró ALBA per estudiar aquestes plaques amiloides

Concretament, s’ha usat la microscòpia d’infraroig a la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA i a la línia de llum ID21 de l’ESRF. Amb aquesta tècnica s’han analitzat mostres cerebrals de pacients en estadis avançats d’Alzheimer, per saber com es desenvolupa la malaltia i veure com es podrien anul·lar els seus efectes.

Càncer

Tanja Ducic, científica del Sincrotró ALBA, ha analitzat a la línia de llum MIRAS cèl·lules vives de glioblastoma, considerat el càncer cerebral més freqüent i mortal en adults, amb l’objectiu de desenvolupar teràpies contra la malaltia. 

Les cèl·lules de glioblastoma són molt invasives i creixen molt ràpidament. Els científics ja han descobert quines són les fases d’aquestes cèl·lules canceroses, però encara no saben com es formen i això dificulta el tractament. L’anàlisi de cèl·lules vives, extretes de pacients, permet analitzar els canvis estructurals i aprendre més coses sobre la malaltia. 

D’altra banda, membres de l’IMDEA Nanociencia, el Sincrotró ALBA, el Sincrotró Europeu de Grenoble (ESRF) i el Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC) s’han servit de la llum de sincrotró per desenvolupar nous fàrmacs quimioterapèutics per lluitar contra tumors cancerígens. 

Per fer-ho, han dut a terme experiments a la línia de llum MISTRALENCA del Sincrotró ALBA i a la línia de llum ID16A de l’ESRF. Això els ha permès correlacionar en una mateixa cèl·lula els efectes d’aquests fàrmacs anticancerígens. Es tracta del primer pas per al desenvolupament de fàrmacs més eficients i amb menys efectes secundaris.

Malària

La malària és una malaltia causada pel paràsit Plasmodium falciparum i es transmet per les picades de mosquit, a través de les quals arriba a la sang i n’infecta els glòbuls vermells. Aquest paràsit està desenvolupant resistència als fàrmacs que ja existeixen, per la qual cosa cal saber com es propaga per millorar els medicaments

Un equip de recerca liderat per l’Institut Weizmann (Israel) ha analitzat cèl·lules infectades a diferents sincrotrons. Amb la informació recollida al Sincrotró ALBA i a Bessy-II (Alemanya), han pogut reconstruir l’estructura de les cèl·lules en tres dimensions. Amb les tècniques de l’ESRF de Grenoble van poder fer un mapa de la distribució del brom i del ferro. D’aquesta manera s’ha pogut comprovar que la bromoquina bloqueja l’avanç de la malària.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet! 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -