26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Llum de sincrotró per protegir el medi ambient

Els experiments amb llum de sincrotró faciliten el desenvolupament de tecnologies i solucions sostenibles 

El canvi climàtic ens planteja reptes a tots els nivells a l’hora de reduir el seu impacte i protegir el medi ambient. Una de les opcions passa per desenvolupar tecnologies més netes i respectuoses, a més de buscar nous models energètics que no depenguin de combustibles fòssils. 

Conèixer com funcionen alguns dels materials que s’estan desenvolupant és essencial per avançar en aquest sentit i, gràcies a la llum de sincrotró, podem obtenir informació de gran detall sobre gairebé qualsevol tipus de matèria. 

A les instal·lacions del Sincrotró ALBA, cada any es duen a terme nombrosos experiments que tenen com a objectiu pal·liar el canvi climàtic. En aquest article te n’expliquem alguns dels més destacats. 

 

Reciclatge

Un grup de recerca francès ha desenvolupat un enzim que permet descompondre el PET, un tipus de plàstic molt utilitzat per fabricar objectes quotidians: ampolles, recipients, coberts de plàstics… Molts d’aquests plàstics són materials d’un sol ús i aniran a parar a l’oceà i, per tant, contaminaran el planeta. 

Aquest descobriment permetrà descompondre i reciclar més fàcilment el plàstic. Per desenvolupar aquest nou enzim, part dels experiments es van fer en la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

 

Noves fonts d’energia

La llum de sincrotró té un paper clau en el desenvolupament de nous materials per a les bateries o plaques solars. 

Diversos experiments fets en les línies de llum CLAESS, MISTRAL o MSPD d’ALBA han permès conèixer millor com funcionen alguns components de les bateries d’ions de liti, com els càtodes o elèctrodes. Aquesta informació pot ajudar a allargar la vida de les bateries d’ordinadors, telèfons mòbils o tauletes, cosa que també suposaria generar menys residus electrònics.

En la línia de llum NCD-SWEET s’hi han dut a terme diversos experiments per analitzar els materials usats per construir cel·les solars més eficients.

 

Agricultura sostenible 

Un grup de recerca de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) a València també ha visitat la línia de llum NCD-SWEET al Sincrotró ALBA per desenvolupar nous sistemes d’empaquetat amb biopolímers. Es tracta de produir envasos més ecològics, alternatius al plàstic, per a la indústria alimentària. 

Les empreses també acudeixen al Sincrotró ALBA per desenvolupar i millorar els seus productes. Per exemple, una empresa catalana ha desenvolupat un envàs que conté nanopartícules de seleni i és capaç d’augmentar la vida útil dels aliments.

 

Contaminació

Combatre i reduir la contaminació és un dels principals objectius de la sostenibilitat. Al Sincrotró ALBA es desenvolupen diferents projectes que ajuden a descontaminar ecosistemes i protegir el medi ambient.

El Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona investiga l’impacte mediambiental provocat pels residus miners a la badia de Portmán (Múrcia), un dels casos més greus de contaminació minera a Europa. 

Una altra de les recerques més destacades del Sincrotró ALBA és la que ha demostrat la presència de microplàstics en un llac d’aigua dolça de l’Àrtic. Els microplàstics són fragments de plàstic diminuts que procedeixen de la degradació de plàstics grossos o d’elements que contenen petites partícules plàstiques, com la pasta de dents. Aquests plàstics acaben al medi ambient i al sistema digestiu d’alguns animals.

Es tracta de la primera recerca al món que fa un descobriment d’aquesta mena, ja que fins ara només s’havien trobat microplàstics a ecosistemes marins. L’equip estava format per investigadors de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), la Universidad de Alcalá (UAH), l’Instituto Español de Oceanografía (IEO) i el Sincrotró ALBA.

Finalment, un altre dels projectes duts a terme al Sincrotró ALBA és l’estudi sobre la concentració de cadmi en cereals com l’arròs. Gràcies a les seves tècniques experimentals, un equip internacional de França, Suïssa, Itàlia, Espanya i el Japó ha pogut analitzar la presència d’elements contaminants al sòl i a la planta per avaluar la toxicitat del producte final. 

Al Sincrotró ALBA també s’ha identificat la presència de metalls tòxics com el cadmi i el mercuri, que s’acumulen al medi ambient i representen una amenaça per als organismes fotosintètics dels ecosistemes. 

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet! 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -