27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

L’ós polar, en perill pel canvi climàtic

Un estudi revela que aquests animals tenen més dificultats per trobar menjar a causa dels desglaços, cosa que posa en perill la seva supervivència

Els óssos polars de tot l'Àrtic corren el risc de morir de gana com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic al seu hàbitat. És la conclusió a què ha arribat una investigació de la revista Nature Communications, que ha seguit 20 exemplars d'ós polar a terra a la badia de Hudson (Canadà).

Els óssos polars s'alimenten principalment de foques. La caça es realitza des de plataformes de gel marí, on els óssos esperen prop de forats al gel perquè les foques surtin a respirar. No obstant això, a causa del canvi climàtic i de la consegüent reducció del gel marí, els óssos polars estan havent de canviar el seu comportament.

Amb menys gel disponible, aquests animals han de passar més temps a terra, on les opcions de caça són limitades. Per compensar la manca de preses marines, alguns óssos polars recorren a l'alimentació terrestre (baies, vegetació, aus, petits mamífers…).

Tot i això, el consum d'aquests aliments no és suficient. La majoria dels óssos van perdre entre el 4% i l'11% de la seva massa corporal durant la investigació, cosa que podria indicar que l'alimentació terrestre no proporciona prou energia per compensar la despesa energètica que tenen cada dia.

La conclusió de l'estudi és clara: hi ha risc de fam per als óssos polars a causa de l'augment del temps que passen a terra com a conseqüència del desglaç. El canvi climàtic planteja reptes significatius per a la seva supervivència.

Desgel i canvi climàtic

Quan parlem de desglaç ens referim al procés en què les glaceres i les capes de gel es fonen als pols. Aquest fenomen pot passar de manera natural com a part del cicle estacional: el gel marí es forma durant l'hivern a causa de les baixes temperatures que congelen l'aigua de mar i, durant l'estiu, quan les temperatures augmenten, aquest es fon.

Tot i això, en les darreres dècades, el desglaç ha augmentat significativament a causa de l'escalfament global, causat principalment per l'activitat humana. L'augment de les temperatures al món també afecta les regions polars, cosa que accelera la fusió de les capes de gel i les glaceres en aquesta zona.

Al març del 2022, es van registrar dues onades de calor excepcionals: al Pol Nord les temperatures van pujar fins als 30ºC, mentre que a l'Antàrtida (el Pol Sud) es van produir pujades de 40ºC.

El problema és que, a llocs com l'Àrtic i l'Antàrtida, el gel marí és una part vital de l'ecosistema. La reducció significativa en l'extensió i el gruix de les capes de gel afecta la vida silvestre que en depèn per sobreviure, com els óssos polars, les foques i diverses espècies d'aus marines.

En perill d'extinció

Els óssos polars no són els únics animals que pateixen les conseqüències del canvi climàtic. Aquest fenomen té un impacte significatiu en l'extinció d'espècies animals a tot el món.

L'escalfament global altera els hàbitats naturals de moltes espècies, fent que alguns animals es vegin obligats a canviar-ne el comportament (com els óssos polars) o, directament, a migrar a altres zones del món.

Les temperatures extremes també poden causar estrès tèrmic als animals. Per exemple, moltes espècies no són capaces de regular la seva temperatura i adaptar-se a la calor sufocant, cosa que pot afectar negativament la seva salut i supervivència.

Segons un informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), creat per les Nacions Unides, el risc d'extinció de les espècies animals augmenta amb cada grau d'escalfament. 

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -