21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

Luigi Mangione, sospitós de l’assassinat del CEO de UnitedHealthcare

El cas ha revifat el debat sobre les desigualtats del sistema sanitari dels Estats Units, on cal pagar per rebre atenció mèdica

Brian Thompson, director executiu de UnitedHealthcare (una de les asseguradores mèdiques més poderoses dels Estats Units), va ser assassinat a trets el 4 de desembre passat a la ciutat de Nova York. Després de diversos dies de recerca, la policia ha detingut Luigi Mangione com a principal sospitós del cas.

La notícia sobre aquest crim ha impactat la societat nord-americana i ha traspassat les fronteres del país: mitjans de comunicació de tot el món se n'han fet ressò. El cas també ha revifat el debat sobre les desigualtats del sistema sanitari nord-americà, en què cal pagar una gran quantitat de diners per rebre atenció mèdica.

Mangione, de 26 anys i graduat a la Universitat de Pensilvània, havia estat molt crític amb el sistema de salut dels Estats Units a través de les xarxes socials. Els investigadors creuen que la motivació del crim podria estar relacionada amb la seva insatisfacció cap a aquest model privat.

Durant la inspecció de l'escena del crim, la policia va trobar les paraules “Delay”, “Denay”, “Depose” -posposar, negar i deposar- escrites als casquets de les bales. Els investigadors creuen que aquests termes podrien fer al·lusió a les tàctiques que utilitzen les asseguradores mèdiques del país per evitar pagar els tractaments als clients.

Com funciona la sanitat als Estats Units?

A l’estat espanyol, tots els ciutadans tenim accés garantit a la sanitat pública. Això vol dir que quan estem malalts podem anar a l'hospital sense preocupar-nos del cost econòmic. Radiografies, anàlisis de sang, operacions, rehabilitació… Tots aquests serveis estan coberts públicament i són finançats a través dels impostos.

Tanmateix, això no funciona igual a tots els països del món. Als Estats Units no existeix la sanitat pública i les persones depenen d'una assegurança privada. Això vol dir que han de pagar mensualment una pòlissa per poder accedir a la majoria dels serveis mèdics

A la pràctica, el sistema sanitari dels EUA funciona com una empresa. Quan una persona rep atenció mèdica, el “proveïdor” (hospital o metge) envia una factura a l'assegurança on detalla quant ha costat la intervenció. L’assegurança revisa el document i estudia si el servei prestat està cobert o no per la pòlissa contractada pel pacient.

Això és així perquè les assegurances no tenen per què cobrir el total dels serveis mèdics que reben els seus clients. El diari El País ho explica amb un exemple concret: per un part per cesària, una assegurança als Estats Units cobrirà 26.000 dòlars. El pacient haurà de posar 3.000 dòlars més de la butxaca per poder accedir a aquest servei. 

Quin és el debat a les xarxes socials?

Una de les tàctiques que utilitzen les asseguradores mèdiques als Estats Units es coneix com a “autorització prèvia”. Això implica que, si un pacient necessita que la seva assegurança li pagui un medicament concret, l'asseguradora ho ha d’aprovar amb antelació. En cas que no hi hagi autorització, la persona ha de pagar el cost total del tractament.

Aquest sistema fa que milers de persones que no tenen recursos econòmics suficients es quedin sense accés a tractaments, medicaments i intervencions. En molts casos, aquests serveis mèdics són necessaris per a la seva supervivència. Pensem, per exemple, en persones amb malalties terminals.

Després de l'assassinat del CEO de UnitedHealthcare, diversos pacients han explicat la seva experiència en aquest sentit. La BBC recull el testimoni d'una dona amb càncer metastàtic de pulmó fase 4 que s'ha vist obligada a deixar de pagar la pòlissa amb UnitedHealthcare perquè l'asseguradora li denegava contínuament l'autorització per rebre la medicació. 

Centenars d'usuaris han aprofitat la situació i han utilitzat les xarxes socials per criticar les condicions de cobertura i altres pràctiques abusives que duen a terme les asseguradores mèdiques als Estats Units. Ara aquestes empreses estan prenent mesures de protecció per als seus empleats per evitar que passi un altre crim semblant. 

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -