25 juny 2024
spot_img
25 juny 2024

Magallanes i Elcano, una vida de pel·lícula

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

La primera volta al món en vaixell ha inspirat nombroses pel·lícules, novel·les i documentals

Cinc vaixells i 239 homes formaven l’expedició del portuguès Fernando Magalhães i l’espanyol Juan Sebastián Elcano en un viatge que es va convertir en la primer volta al món en vaixell, iniciada el 20 de setembre de 1519.

Aquesta setmana se celebra el 500 aniversari d’aquest fet que va marcar la història de la navegació i va fundar les bases del comerç internacional.

Aquesta expedició tan ambiciosa a la recerca d’espècies i pedres precioses a l’Orient Llunyà ha inspirat molts relats d’aventures. A continuació, us en presentem alguns.

 

El primer gran viatge

La primera circumnavegació (la primera volta al món navegant) és un dels esdeveniments més rellevants de l’Edad Moderna (segles XV-XVIII), el tercer període de la història universal.

El documental La conquista del mundo. Fernando de Magallanes narra la preparació del viatge liderat pel navegant portuguès l’any 1519.

La pel·lícula utilitza reconstruccions històriques per situar l’espectador en aquella època, a banda d’incloure la veu d’experts que analitzen aquell fet històric des de la perspectiva actual.

Un dels escenaris més emblemàtics és l’Arxiu de les Índies de Sevilla, on es conserva la documentació original sobre els territoris d’ultramar de la Corona espanyola.

 

Sobre la grandesa de la humanitat

“En el curs de la Història és sempre un moment admirable aquell en què el geni d’un home es combina amb el geni del temps, quan un individu clarivident assumeix l’anhel creador de la seva època”, va escriure Stefan Zweig a Magalhães. L’home i la seva gesta (1937), una novel·la que narra el viatge de Magalhães i Elcano.

Aquest any l’editorial Navona edita el text de Zweig en traducció catalana per commemorar el 500 aniversari de la primera volta al món amb vaixell.

Es tracta d’un relat sobre la grandesa de la humanitat i els herois anònims que van acompanyar els dos navegants en la seva expedició. Tota una gesta que l’autor va saber documentar i narrar de manera minuciosa.

https://www.instagram.com/p/B0Dj8osC6pJ/

 

Homenatge als “primers”

Fuimos los Primeros. La vuelta al mundo de Magallanes y Elcano és el títol de l’exposició que presenta el Museu Naval de Madrid amb motiu del cinquè centenari de la primera circumnavegació.

L’objectiu de la mostra és posar en valor la gran gesta naval que va suposar aquell viatge, així com reconèixer la contribució espanyola a la navegació i l’exploració de nous territoris. La figura de Juan Sebastián Elcano és un dels temes principals de l’exposició, que podrà visitar-se fins al gener del 2020.

 

En versió animada

Elcano y Magallanes (2019) és una pel·lícula d’animació espanyola dirigida per Ángel Alonso que explica de manera didàctica les aventures protagonitzades pels dos navegants.

I també amb motiu del 500 aniversari s’ha editat el còmic Juan Sebastián Elcano. La primera vuelta al mundo (2019) que té el mariner espanyol com a protagonista. El còmic està escrit i dissenyat per Jorge Rodríguez Rivero, que ha adaptat la història al públic més juvenil.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -