El malbaratament d’aliments perjudica el clima, l’aigua, el sòl i la biodiversitat
Quan deixem menjar al plat i llencem aliments a les escombraries, no només malgastem un bé molt preuat al qual no tothom té accés. Sense saber-ho, també estem perjudicant el planeta.
Llençar les restes de menjar que no hem pogut acabar-nos, un iogurt caducat de fa pocs dies o unes fruites massa madures, pot semblar un gest sense grans conseqüències.
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) calcula que es malgasten el 14% dels aliments del món, durant la seva fase producció i venta.
¡Seamos los #HéroesContraelHambre!
Puedes empezar a evitar el desperdicio de alimentos desde la hora de tu compra o haciendo una aportación para combatirla.🦹♀️🦸♂️https://t.co/wHg83IKkZZ pic.twitter.com/GIcJUNFcTS— Alimento Para Todos (@APT_mx) August 27, 2019
Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya, un 84% dels aliments que es llencen a les escombraries no han passat ni per la paella, sinó que es llencen directament de la nevera. L’any 2018, 1.300 milions de quilos de menjar van ser rebutjats a Espanya.
Es tracta sobretot de fruites i verdures en mal estat o productes làctics caducats, però també es llencen molts aliments cuinats (un 15% del total de menjar desaprofitat).
Espanya és un dels països compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que pretenen acabar amb la fam al món, reduir les emissions i millorar la salut del planeta. Lamentablement, el nivell de compliment dels objectius deixa bastant a desitjar.
Pèrdua de recursos naturals
Malgastar aliments no només suposa rebutjar tones de menjar, sinó que també implica malbaratar recursos naturals que la humanitat necessita per poder alimentar-se.
L’aigua, l’energia i la terra amb què es conreen els aliments pateixen les conseqüències de la sobreexplotació, que també té efectes negatius en la biodiversitat d’espècies naturals.
En el cas d’Espanya, llençar a les escombraries 1.300 milions de quilos de menjar suposa desaprofitar un volum d’aigua equivalent al cabal del riu Volga en un any (la quantitat requerida per regar els camps i produir els aliments).
La lucha contra el desperdicio de alimentos es la acción más poderosa contra el desastre ambiental del Amazonas. Si no se tirase comida, habría un 50% más de alimento disponible sin necesidad de mover la frontera agrícola.#ActForAmazonia #PrayForTheAmazon #LaComidaNoSeTira
— ProyectoPlatoLleno (@PlatoLleno) August 25, 2019
Gasos d’efecte hivernacle
Aquest comportament irresponsable contribueix també a afegir 3.300 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera del planeta, cosa que representa el 8-10% del total d’emissions.
Aquests gasos es generen de diferents formes, però moltes estan relacionades amb el sector de l’alimentació. Activitats com l’agricultura i la ramaderia són causants de bona part d’aquests gasos.
Sabies que el bestiar representa la quarta part de les emissions de metà? Per aquesta raó, un dels consells dels experts per reduir les emissions és reduir el consum de carn.
Hace un año, 805 millones de personas que padecían hambre, hoy, son 821 millones. Pese a ello, nuestro sistema productivo genera alimento para que esto no pase. Sin embargo, la mercantilización y el desperdicio lo impiden. Esa es la inhumanidad del #DiaMundialDeLaAlimentacion pic.twitter.com/0Z47Hv69sg
— Recortes Cero 👌 (@RecortesCero) October 16, 2018
Consum d’energia
L’energia que utilitzem per produir d’aliments també genera emissions contaminants. I el consum indiscriminat d’electricitat té conseqüències mediambientals.
El sistema alimentari consumeix el 30% de l’energia disponible a tot el món.
El més greu és que el 70% d’aquesta energia es gasta únicament en el transport, el processament, l’embalatge i l’emmagatzematge dels aliments. Per això és tan important apostar pel consum de productes frescos i locals.
❗La @FAO #alerta: el #hambre está aumentado.
🍉“Más alimento, menos desperdicio" busca un #consumo responsable y lograr #HambreCero 🥘
🍽El #buenaprovecho reduce el desperdicio de agua, energía y las emisiones de #CO2.
Descubre qué puedes hacer tú👉 https://t.co/vKe5dIizYX pic.twitter.com/3rhYyRjF4s— La Moncloa (@desdelamoncloa) September 24, 2018
Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!