22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Marea de pèl·lets a les costes de Galícia

Els ecologistes alerten del greu impacte ambiental de milions de boletes de plàstic que han aparegut a les platges gallegues

Milions de boles de plàstic de menys de cinc mil·límetres fa setmanes que apareixen a les costes de Galícia, al nord d'Espanya. Es diuen pèl·lets i el seu abocament a les platges gallegues ha fet saltar ràpidament les alarmes dels ecologistes, que alerten que aquests microplàstics suposen una greu amenaça per a la biodiversitat marina.

Els plàstics abocats al litoral gallec formaven part de la mercaderia del vaixell Toconao, que el 8 de desembre va perdre en aigües portugueses un contenidor que transportava mil sacs de 25 quilos de pèl·let (unes 25 tones). Cinc dies després, van trobar el primer sac en una platja de la Corunya. Actualment hi ha més de 30 platges afectades.

Un cop van aparèixer els primers plàstics, els ajuntaments van enviar els equips d'emergències i de neteja. Diversos voluntaris de diferents associacions ecologistes també van participar a la retirada. El problema és que els pèl·lets són molt lleugers ia la sorra es dispersen fàcilment, complicant la tasca de neteja.

Els especialistes fa setmanes que adverteixen del risc que poden provocar aquests microplàstics per als organismes marins. Com que són esferes tan petites, els peixos i altres animals poden confondre-les amb aliment. En cas de consumir-les, es poden acumular al sistema digestiu i danyar la seva salut, provocant infeccions o inanició.

Segons un informe de la unitat especialitzada en Medi Ambient de la Fiscalia General de l'Estat espanyol, els pèl·lets també són perillosos per a la salut humana: presenten indicis de toxicitat, no són biodegradables i no es poden eliminar.

L'abocament d'aquests microplàstics ja ha arribat a les costes d'Astúries i de Cantàbria. La preocupació per l'entorn és alta, per això el Principat d'Astúries i la Xunta de Galícia han activat el nivell 2 d'alerta per contaminació marina. Això els permetrà rebre ajut directe del Govern central.

Tones de plàstic al mar

Els pèl·lets de plàstic són petites partícules en forma de grànuls que s'utilitzen com a matèria primera en la fabricació de productes. Aquestes petites boletes es modelen i acaben convertint-se en envasos, embalatges, joguines, utensilis de cuina, material de construcció i molts altres objectes.

La seva mida petita facilita el transport i maneig durant la producció, però també fa que siguin més propensos a ser dispersats accidentalment durant el transport, manipulació o producció. És el que ha passat amb el vaixell Toconao a les aigües portugueses, però aquest no és l'únic cas.

Només a la Unió Europea es calcula que s'aboquen al medi ambient unes 160.000 tones de pèl·lets plàstics a l'any, segons denuncia Greenpeace. Actualment no hi ha regulacions internacionals que obliguin les empreses a adoptar mesures per prevenir la pèrdua d'aquests microplàstics.

El principal problema és que són tan petits que poden ser transportats pel vent i l'aigua a tot tipus de llocs. D'aquesta manera, s'introdueixen a l'organisme d'animals marins com peixos i crustacis i entren a la cadena alimentària fins a arribar a les persones.

Per això els riscos per a la nostra salut també són preocupants. Segons  un informe de l'ONU, les persones inhalen microplàstics a través de l'aire, els consumeixen a través dels aliments i els absorbeixen a través de la pell. Una nova investigació ha revelat que fins i tot l'aigua embotellada pot contenir centenars de milers de petits trossos de plàstic.

Amenaça global

La contaminació plàstica representa un dels problemes mediambientals més greus a què s'enfronta la humanitat actualment. El plàstic és un material molt durador que triga centenars d'anys a descompondre's, per la qual cosa quan es rebutja s'acumula al medi ambient, provocant un impacte negatiu a la biodiversitat.

Actualment, multitud de productes que utilitzem al nostre dia a dia estan fabricats amb plàstic. El problema és que molts són innecessaris, especialment aquells plàstics de vida curta (pensats per a un sol ús, com ampolles, bosses o envasos de menjar).

Més de 280 milions de tones de productes plàstics de vida curta acaben a les escombraries cada any, segons dades de l'ONU. Com a conseqüència, tones de residus acaben en mars i oceans, amenaçant la vida marina i els seus ecosistemes.

Tot i això, encara podem canviar la situació. Un informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) alerta que la contaminació plàstica podria reduir-se en un 80% d'aquí al 2040 si els països i les empreses fan canvis profunds en les seves polítiques i mercats.

Treballa l’actualitat a l’aula          

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -